Vijesti

Радончић:БиХ очекује нови талас миграната из Грчке

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић изјавио је да БиХ може очекивати нови талас миграната из Грчке

- Тамо их је стотињак хиљада и они ће кренути преко БиХ према Хрватској. Знате и сами да ту имамо различита мишљења. Оно што ја заговарам је врло енергичан приступ, њихово обесхрабривање, заустављање и легално депортовање. Неки други мисле да треба да ћутимо, да правимо нове кампове - рекао је Радончић новинарима у Сарајеву.

Он је навео да у БиХ већ има око 3.000 илегалних миграната, те додао да би њихов долазак у БиХ требало обесхрабрити медијским и политичким радом.

- БиХ мора потпуно суверенистички и без страха да преузме одговорност и да јасно каже да не жели да прима илегалне мигранте. Прво, што не знамо њихов идентитет, друго, не можемо економски поднијети тај терет - истакао је Радончић и додао да неће пристати на отварање границе за илегалне мигранте по цијену да не буде министар безбједности јер, како је рекао, зна шта то значи за БиХ за пет или десет година.

Према његовим ријечима, кључ је регионална сарадња, али и Брисел.

- Мигранти не могу ући и изаћи на граници Грчке, а да нам ЕУ држи лекције како да се понашамо према њима. Мигранти су глобални проблем. Нећемо дозволити да БиХ буде плато за мигранте, гдје ће одређене земље преко хуманитарних организација вршити избор најквалитетнијих кадрова, а онај најгори дио популације остављати БиХ. Мигранти остају годинама, а не мјесец или два. То је огромна безбједносна пријетња, не само за БиХ већ и за ЕУ - закључио је Радончић и додао да неће дозволити да се у Сарајеву направи нови камп за 3.000 људи.

 

Извор: СРНА

Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog