Vijesti

Usvojene odluke o poravnanjima: FBiH uplaćuje Srpskoj 22,5 miliona KM

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas pojedinačne odluke o privremenim poravnanjima među entitetima od raspodjele indirektnih poreza s jedinstvenog računa za period od 2012. do kraja 2019. godine, a zahvaljujući tome budžet Srpske dobiće 22,5 miliona KM koje je dugovala FBiH.

Zora Vidović, ministarka finansija RS, podsjeća da već duže vrijeme UO UIO BiH pokušava da napravi poravnanje, to jest da počne redovno da primjenjuje koeficijente koje UIO BiH obračunava svaka tri mjeseca.

"Konačno smo uspjeli da napravimo poravnanje za period od 2012, zaključno sa 2019. godinom. U tom smislu budžet RS dobiće 22,5 miliona KM koje je FBiH dugovala, gdje je FBiH svih ovih godina naplatila više sredstava u odnosu na koeficijente koji su bili predviđeni", pojasnila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, dobro je da se to poravnanje uradilo, kako bi se počeli usvajati koeficijenti na svaka tri mjeseca, kako to UIO BiH i obračunava.

Ona je dodala da slijedi dogovor da iznos od 22,5 miliona KM, koji FBiH duguje Srpskoj, bude uplaćen u nekoliko mjesečnih rata.

"Vjerovatno bi i njima bio problem da u jednom mjesecu to sve usmjere prema našem budžetu", naglasila je Vidovićeva.

Dodala je da je sada stavljena tačka na poravnanja u prethodnim godinama.

"Na sjednici UO razgovarali smo o tome da u narednom periodu svaki put glasamo za koeficijent koji bude izračunat. U tom slučaju neće biti tih razlika ni potrebe za poravnanjem. Nakon svake četiri godine UO zatraži reviziju koja revidira prethodni period i u UIO, i nađe eventualne razlike ako je Uprava negdje pogriješila u izračunatom koeficijentu. Onda se ide na konačno poravnanje", navodi Vidovićeva.

Kako je dodala, nikad do sada ta revizija nije bila angažovana.

"Ja mislim da to treba zasigurno uraditi, i mi ćemo zatražiti u narednom periodu da se angažuje revizija i da ovaj protekli period revidira i onda napravimo konačno poravnanje", naglasila je Vidovićeva.

Iz UO UIO BiH saopšteno je i da je na jučerašnjoj sjednici usvojena i odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period od aprila do jula 2020. godine, čime je prekinut skoro dvogodišnji zastoj u donošenju ovih odluka.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog