Zanimljivosti

Izraelski stručnjaci napravili masku na daljinski upravljač sa otvorom za jelo

Izraelski stručnjaci razvili su masku za zaštitu od koronavirusa na daljinski upravljač pomoću kojeg se dio u prednjem dijelu maske otvori i omogućuje unošenje hrane bez potrebe da se maska skida, a takve maske bi posjete restoranima učinile manje rizičnim.

Stiskom ručice, poput ručne kočnice na biciklima, otvara se dio u prednjem dijelu maske kako bi se hrana mogla unijeti, piše Rojters.
 
"Maska će se otvoriti ručno ili automatski kada viljuška dođe blizu maske", rekao je u ponedjeljak Asaf Gitelis, potpredsjednik "Avtipus patenta i izuma" dok je demonstrirao uređaj u svojim kancelarijama u blizini Tel Aviva.
 
"Tada možete jesti, uživati, piti, kada izvadite viljušku ona će se zatvoriti, a zaštićeni ste od virusa i drugih ljudi koji sjede s vama".
 
Kompanija je saopštila da planira započeti proizvodnju maski u roku od nekoliko mjeseci i već je prijavila patent. Pisalo je da će se vjerojatno prodavati sa premijom od 3 do 10 šekela (0,85 do 2,85 dolara) iznad cijene jednostavnih blijedoplavih medicinskih maski koje mnogi Izraelci nose.
 
 
Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog