Zanimljivosti

Dozvoljeno da se iz olupine Titanika iznese Markonijev telegraf sa kojeg je upućen jedan od prvih SOS poziva

Federalni sud u Virdžiniji dao je dozvolu spasilačkoj kompaniji "RMS Titanik" da se iz olupine broda prvi put nakon što je potonuo 15. aprila 1912. godine, iznese Markonijev radio telegraf sa kojeg je upućen jedan od prvih svjetskih SOS poziva dok je brod tonuo.

U naredbi objavljenoj u ponedjeljak, sudija Rebeka Bič Smit složila se da je telegraf istorijski i kulturološki važan i da je ugrožen zbog brzog propadanja olupine.

Smit je napisala da će izvlačenje telegrafa 'doprinijeti nasljeđu koje je ostavio neizbrisiv gubitak Titanika, oni koji su preživjeli i oni koji su dali svoje živote u potonuću'.

Kako piše Dejli Mejl, njena presuda modifikuje prethodnu odluku sudije iz 2000. godine kojom se zabranjuje uranjanje u olupinu broda ili odvajanje bilo kojeg njegovog dijela.

Titanik je putovao iz Engleske do Njujorka kada je udario u ledeni brijeg i potonuo 1912. godine. Utopilo se oko 2.208 putnika i posade, a preživjelo je oko 700 putnika.

Veliki i luksuzni okeanski brod odašiljao je signale nevolje koristeći relativno novi bežični radio sistem Markoni.


Dok je većina brodova bila opremljena Markonijevim telegrafom, Titanik je među prvima poslao SOS signal - tri tačkice, tri crtice, tri tačke u Morzeovom kodu: 'Treba nam hitna pomoć' ... 'Udarali smo u ledeni brijeg i tonemo' ... 'Spuštamo žene u čamce.'

Brod je potonuo za manje od tri sata.

Međunarodni tim na čelu sa okeanografom Robertom Balardom locirao je olupinu 1985. godine na morskom dnu Sjevernog Atlantika, oko 400 milja od Njufaundlenda u Kanadi.

Prema pisanju Vašington Posta, RMS Titanic je tvrdio da se telegraf mora vratiti u narednih godinu dana nakon što su ekspedicije na mjesto olupine otkrile pogoršanje tokom godina.

Telegraf je smješten u takozvanoj "tihoj kabini" ili zvučno izoliranoj prostoriji. Krov nad telegrafskom mašinom počeo se urušavati.


Prema sudskim dokumentima, paluba iznad Markonijevog odašiljača propadala je od 2005. godine. Rupe se formiraju i nad Tihom kabinom.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) koja predstavlja interes javnosti, žestoko se protivi misiji zbog toga što su oko njega "posmrtni ostatci više od 1.500 nastradalih putnika, koje treba ostaviti na miru".

Predložena ekspedicija takođe je sporna među nekim stručnjacima za arheološku zaštitu i očuvanje, a kompanija će se možda suočiti s više pravnih bitaka prije nego što se spasilačka vozila spuste na gotovo 2,5 milje do dna Sjevernog Atlantika.

 


Frontal/D.S.

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog