Zanimljivosti

Немице влади испостављају рачуне за прање, пеглање и чување деце у карантину

Група Немица решила је да влади наплати све додатне послове које су биле принуђене да раде код куће за време епидемије коронавируса.

Запослене жене које су поред обављања свог посла у новим околностима, за време препорученог карантина морале да се брину о деци, да кувају, пеглају, перу и буду "психолози мужевима и деци", одлучиле су да за свој рад немачкој влади испоставе рачуне.
Сматрају да побројане послове углавном обављају незапослене домаћице, а сада су морале и запослене жене чији су се професионални задаци из канцеларија преселили по становима и кућама.
 
Идеја је потекла од архитекте Карин Хартман, из немачке покрајине Саксоније, мајке троје деце, која је позвала жене са сличним искуством да јој се придруже.
 
Формирале су групу и хаштаг #CoronaElternRechnenAb, ("Рачуни родитеља за коронавирус"), која на друштвеним мрежама има све више чланова.
 
Карин и остале чланице ове групе, сматрају да су кућни послови које су обављале у време карантина били "додатни, а неплаћени", те да су многима од њих одузео време за професионални рад.
 
Успеху групе доприноси и чињеница да су се придружиле и познате личности из културе, пословне жене, уметнице, писци, блогерке... Наравно, много је и оних који оштро критикују овакве ставове и захтеве.
 
Идеје да жене треба да буду плаћене за свој рад у домаћинствима није нова и заступале су је бројне феминистлиње, а најпознатија и најгласнија од њих вероватно је америчка активисткиња Силвија Федеричи.  
 
 
Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog