Nauka

Први пут снимљено рађање планете (ВИДЕО)

Велики телескоп Европске јужне опсерваторије снимио је оно за шта научници сматрају да су први визуелни докази о настајању планете.

Фотографије вртложни густи диск од прашине и гасова, а унутар њега може се видети спирална структура, што научници тврде да је показатељ формирања нове планете.
 
„Хиљаде егзопланета је идентификовано до сада, али је веома мало познато о њиховом настајању“, каже Ентони Бочалети, вођа студије у париској опсерваторији Научног универзитета у француској престоници.
 
Иако научници знају да планете настају из гасних дискова који окружују младе звезде, где се хлађењем гасови и прашина скупљају, нова посматрања дају нове информације о процесу.
 
„Морамо да посматрамо веома младе системе како би ухватили тренутак када планете настају“, каже Бочатели.
 
Нове фотографије показују спиралу прашине и гасова која се формирала око младе звезде у сазвежћу Кочијаш, удаљеном око 520 светлосних година.
 
Те спирале су индикатор настајања младих планета, јер оне мењају путању гаса, а та промена се може видети са Земље. Гравитационе силе привлаче и спајају гас и прашину што, између 1 и 10 милиона година касније, резултира планетарним телом.
 
 
Извор: РТС
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog