Vijesti

Обиљежена годишњица смрти 12 беба: 28 година нема ни утјехе ни правде

За мајке 12 беба већ 28 година немају утјехе, иза њих је 28 година неправде свјетских моћника и свака је година све тежа, јер посматрају генерацију својих умрлих беба, а који су сада одрасли људи и питају се какво би њихово дијете данас било.

Рекла је то Жељка Тубић, секретар Удружења "12 беба" и мајка, чији је син рођен 19. маја 1992. године и због недостатка кисеоника страдао неколико дана касније додавши да је прошло много година због чега сумња да ће овај злочин икада бити кажњен.

Обиљежавање 28 година од смрти беба у Клиничком центру у Бањалуци због недостатка кисеоника почело је данас у Бањалуци полагањем 12 ружа испред споменика 12 беба на бањалучком Новом гробљу и парастосом, а потом је положено цвијеће на Спомен-обиљежје "Живот" у Бањалуци.

Руже су положиле мајке преминулих беба и представници Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, која је организатор овог обиљежавања.

- Шта помислити о свјетским моћницима који не дају кисеоник за недужно дијете. Замислите шта су онда ти нељуди у стању да ураде одраслим људима - рекла је Тубићева.

Одлуком Савјета безбједности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама кисеоника из Београда за Бањалуку, због чега је преминуло 12 тек рођених беба које су биле у инкубаторима.

Војска Републике Српске је након овог трагичног догађаја пробила коридор у Посавини и ослободила правац према граници са Србијом, који су до тада блокирале муслиманске и хрватске снаге.

Као датум обиљежавања овог догађаја узима се 22. мај, јер је на тај дан 1992. године, због недостака кисеоника, умрла прва од 12 беба, а остале су преминуле до 19. јуна те године.  Преживјелој Слађани Кобас, рођеној 18. јуна 1992. године, због недостатка кисеоника озбиљно је било нарушено здравље, па је имала трајно оштећење вида, мозга и плућа, а касније се безуспјешно борила са раком костију. Слађана је преминула 9. фебруара 2006. у 13. години.

Четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog