Svijet

Pandemija će uzrokovati smanjenje BPD-a za 3% u 2020. godinu

Dvije trećine menadžera alternativih fondova očekuju smanjenje BDP-a od najmanje 3% ove godine kao posljedicu pandemije virusa korona, pokazalo je međunarodno istraživanje.

Menadžeri fondova, u anketi sprovedenoj od strane "Daf i Felpsa" takođe očekuju da će pandemija, koja je narušila ekonomije država širom svijeta, nastaviti da negativno utiče na ekonomiju i u 2021. godini, piše Rojters.

Pedeset i pet procenata menadžera fondova vidi pad od 0,5% koji će se desiti tokom sljedeće godine u regionima gdje ulažu investicije, dok drugi predviđaju veće padove.

Istaživanje je ukazalo da je "pandemija imala paralizujući efekat na skoro sve sektore, dok je veoma malo broj učesnika na tržištu ostao netaknut krizom".

Dalje u izvještaju se navodi da kriza izazavana pandemijom predstavlja značajnu zagonetku za investicionu zajednicu u smislu sagledavanja načina za snalaženje u krizi, zaštite investitora, pa čak i identifikovanja mogućnosti.“

Četrdeset i sedam procenata menadžera fondova, koji su se specijalizovali za rizičnije imovinske klase, kao što su privatni kapital i privatni dug, predviđaju da se prodajne cijene imovine neće vratiti do nivoa prije panedmije do 2021. godine.

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog