Vijesti

Евидентирано више од 200 напада миграната на повратнике у ФБиХ

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да је до сада евидентирано више од 200 напада на животе и имовину лица повратника у ФБиХ, које су извршили мигранти из афро-азијских земаља.

- Мигранти се свакодневно крећу у дугим коланама кроз повратничка села у ФБиХ. На њиховом путу се налазе села у општинама Босански Петровац, Сански Мост, Босанска Крупа, Кључ и Бихаћ. Повратници осјећају несигурност, јер им надлежне институције нису осигурале безбједност, како живота, тако и имовине - истиче се у саопштењу.
 
Из Одбора упозоравају да ће БиХ постати "мигрантска сигурна кућа" јер Хрватска сијече шуму на граници и планира подизање зида и жице, по узору на Мађарску.
 
Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ предлаже да Предсједништво БиХ неодложно започне преговоре са Авганистаном, Пакистаном, Ираном, Ираком и другим државама из којих долазе мигранти, ради склапања споразума о реадмисији.
 
- Тражимо формирање полицијских станица и одјељења у повратничким селима у Унско-санском кантону, села Врточе, Крњеуша, Смољана, Јелашиновци, Лушци Паланка, Радић, Мартин Брод и другим селима у складу са могућностима - истичу из Одбора и додају да је неопходно запошљавање новог броја полицајаца у овом кантону, те њихово распоређивање у повратничка села.
 
Из Одбора траже да око мигрантског кампа Липа буде изграђена ограда довољно висока да се не може излазити из кампа, као и да се камп обезбиједи адекватним физичким запрекама и да Служба за послове са странцима заједно са припадницима полиције онемогући мигрантима напуштање кампа.
 
- Тражимо од Владе Унско-санског кантона да се исплате заостале неисплаћене, а мукотрпно зарађене плате полицајцима запосленим у МУП-у, као и повећање њихових плата, посебно полицајцима који свакодневно имају додир са мигрантском популацијом - истичу из Одбора.
 
У овом удружењу сматрају да је потпуно недопустиво да полицајци који се свакодневно излажу ризику да буду нападнути или да се заразе, морају размишљати о егзистенцијалним питањима.
 
 
Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog