Zanimljivosti

Najki prvi put u istoriji promijenio svoj slogan zbog ubistva Džordža Flojda (VIDEO)

"Najki" je objavio posebnu reklamu sa sloganom: „Ne čini to“ (“Don’t Do It”).

Izraz je zaokret zaštitnog slogana ovog brenda sportske odjeće: „Samo učini to“ (Just Do It) i u ovom se slučaju odnosi na borbu protiv rasizma uslijed smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.

Flojd je ubijen u ponedjeljak, nakon što mu je policajac pritisnuo koljenom vrat dok nije prestao disati.

Protesti su zbog toga rasli širom zemlje dok demonstranti osuđuju policijsku brutalnosti protiv Afroamerikanaca koja traje godinama.

Video započinje riječima:

"Jednom, nemoj to raditi" ispisan bijelim tekstom na crnoj pozadini.

„Nemojte se pretvarati da nema problema u Americi. Ne okrećite leđa rasizmu. Ne prihvatajte nevine živote koji su nam oduzeti. Ne opravdavajte više. Ne mislite da to ne utiče na vas. Nemojte sjediti i šutiti.

Nemojte misliti da ne možete biti dio promjene. Svi budemo dio promjene."


Ovo nije prvi put da Najki koristi svoju globalnu platformu da bi govorio protiv rasizma, piše Independent.

"Zahvaljujući novoj kampanji, brend Najki zvaničnim hashtagom #UntilWeAllWin još jednom je pokazao da je dio borbe protiv rasizma, nasilja i agresije, te da svi ljudi moraju biti jednaki jer je to jedini put ka boljitku", ističe se u saopštenju kompanije.

Veliki divovi sportske odjeće podržali su igrača američkog fudbala Kolina Kepernika nakon što je kleknuo tokom državne himne uoči utakmice kao dio tihog protesta u vezi sa američkim postupanjem sa rasnom manjinom.

Nike je od tada u nekoliko navrata sarađivao s Kepernikom, uključujući jednu reklamnu kampanju "Samo učini to" povodom 30-te godišnjice, u kojoj on kaže: "Vjeruj u nešto. Čak i ako to znači žrtvovati sve."

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog