Region

Аустрија на путу да трајно забрани комеморацију у Блајбургу

Резолуција о забрани комеморације у Блајбургу, коју је недавно усвојио аустријски парламент, могла би да буде први корак ка трајној забрани комеморативно-политичких окупљања на Блајбуршком пољу.

Како пише Слободна Далмација, ријеч је о надстраначкој иницијативи која није уобичајена у аустријској парламентарној пракси, а коју су овом приликом подржали сви посланици, осим оних из десничарске Слободарске странке (ФПО).

Овогодишњи скуп није одржан због епидемије коронавируса, али би и сви будући могли да буду забрањени због фашистичко-ревизионистичких тенденција, наводи Слободна Далмација.

Засад резолуција Доњег дома парламента није обавезујућа за организаторе овог окупљања, али би то могла да постане уколико се о њој позитивно изјасни и влада.

Миса у Блајбургу спорна је за аустријске посланике не само као упориште пронацистичког усташког покрета, већ и зато што се одржава на приватном посједу у власништву хрватског удружења Почасни блајбуршки вод.

Посланица Зелених Олга Воглауер, један од иницијатора резолуције, позива се на мишљење аустријског правног стручњака који сматра да скуп у Блајбургу представља злоупотребу религијског карактера манифестације.

„У Аустрији правимо јасну разлику између скупова на којима се сјећамо жртава, и оних на којима се величају тоталитарни системи, а окупљање у Блајбургу подразумијева ово друго. Велики број грађана не жели тај скуп који злоупотребљава и хрватска политика”, навела је ова чланица парламента.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog