Region

SNS-u više od 60 odsto glasova, u parlament ulaze SPS-JS i Šapićeva lista

Srpska napredna stranka je osvojila više od 60 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Oni će imati 189 poslanika, a u republički parlament ulaze još SPS-JS sa 32 poslanika i lista Aleksandra Šapića sa 12, kao i stranke nacionalnih manjina. Lider SNS-a Aleksandar Vučić rekao je u prvom obraćanju da je SNS ostvarila apsolutno nezabeležen rezultat, ali i da su dobili upozorenje naroda da moraju da budu još odgovorniji i marljiviji. 

Po uputstvu Republičke izborne komisije glasački materijal sa Kosova i Metohije, iz Kosovskog pomoravlja, dopremljen je u Vranje sat i po posle ponoći, uz pratnju OEBS-a i članova biračkih odbora.

Rezultati Ipsosa i Cesida na osnovu 93,6 odsto obrađenog uzorka: SNS: 62,6 odsto, SPS-JS: 10,9 odsto, SPAS: 4,2 odsto, POKS: 2,7 odsto, Suverenisti: 2,6 odsto, Metla: 2,4 odsto, SRS: 2,0 odsto, SVM: 2,3 odsto, PSG: 1,8 odsto, Zavetnici: 1,6 odsto, Zdravo da pobedi: 0,9 odsto, UDS: 1 odsto.

Brojevi mandata u parlamentu prema ovim rezultatima: SNS 189, SPS-JS 32, SPAS 12, SVM 9, Lista Muamera Zukorlića 3, SDA Sandžaka 2 i Albanka demokratska alternativa - Ujedinjena dolina 3. 

Lider SPAS-a Aleksandar Šapić je čestitao svima sa liste na ulasku u parlament. Rekao je da se u jednom trenutku uplašio, kada je video kolika je izlaznost u Beogradu, ali je dodao da je očigledano da su i u Srbiji uspeli da se predstave u dođu do značajnog broja ljudi. Poručio je da je ponosan jer mu se čini da je način ponašanja i komunikacije koji je ta stranka započela počeo da se oseća i u drugim organizacijama.

Lider SPS-a Ivica Dačić je čestitao pobednicima izbora, Aleksandru Vučiću i SNS-u. Rekao je da je za Srbiju veoma važno što je zadržala poitičku stabilnost, imajući u vidu sa kakvim se izazovima suočava kada je reč o državnim i nacionalnim interesima. Dodao je da je SPS zadovoljan rezultatima izbora i istakao da su socijalisti spremni za nastavak saradnje sa SNS-om, ako je to u državnom interesu.

Lider SNS-a Aleksandar Vučić je u obraćanju u izbornom štabu rekao da je dugo u politici ali da nikada nije doživeo ovakav trenutak. Istakao je da je SNS na nešto više od 3.300.000 izašlih građana na izbore dobio više od dva miliona glasova, što je, kako ističe, apsolutno nezabeleženo.

Rekao je da je stranka dobila najveće poverenje građana u istoriji, ali da je dobila i veliko upozorenje naroda da moraju da budu još odgovorniji, ozbiljniji i marljiviji.

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Koliko ste knjiga pročitali u posljednjih šest mjeseci?

Rezultati ankete
Blog