Region

Митрополија: Управа полиције прекршила закон и угрозила безбједност грађана

Управа полиције синоћ је радикално прекршила обавезујуће законске прописе тиме што није обезбјеђивала саобраћај за вријеме трајања литија по благовремено достављеним путањама, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

- Још је страшније што је таквим незаконитим поступањем, које је претходно јавно најавио директор Управе полиције Веселин Вељовић, угрожена безбједност првенствено дјеце, а потом и више десетина хиљада мирних грађана, који одвајају средства за финансирање полиције и других државних органа - наводи се у саопштењу.

Из Митрополије са Цетиња наводе да је у литији примијећен знатан број полицијских службеника у цивилу, па је тиме још упитнија незаконита одлука Веселина Вељовића.

Они подсјећају да литија као јавно окупљање вјерног народа и грађана није забрањена рјешењем Управе полиције, а Митрополија је у свему испоштовала Устав Црне Горе, Закон о заштити становништва од заразних болести и Закон о јавним окупљањима и јавним приредбама.

- Није на директору Управе полиције да посредством медијских обраћања самовласно и усмено одређује и фактички пресуђује шта јесте, а шта није у складу са законским прописима - оцјењују из Митрополије СПЦ.

Они додају да је непотребно да се у Управу полиције позивају свештеници и чланови Црквених општина ради давања изјава о литијама као мирним и дозвољеним окупљањима грађана.

- Позивамо омбудсмана Црне Горе, Министарство унутрашњих послова и Савјет за грађанску контролу рада полиције да испитају овај случај угрожавања безбједности грађана и о свему обавијесте јавност и надлежно тужилаштво - наводи се у саопштењу Митрополије црногорско-приморске.

Митрополија захваљује свим вјерницима и учесницима литија, а посебно учесницима у саобраћају, који су синоћ у Подгорици и другим градовима Црне Горе показали изузетну личну одговорност и највиши ниво саобраћајне културе.

Они подсјећају јавност да су литије благовремено и уредно пријављене Управи полиције у складу са Законом о јавним окупљањима и јавним приредбама и оне су легалне и дозвољене.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog