Republika Srpska

Republika Srpska predstavila garantni program za podršku privredi u vrijeme pandemije

Kao nastavak odgovora na ekonomske poremećaje izazvane pandemijom koronavirusa Vlada Republike Srpske i Ministarstvo finansija Republike Srpske su pripremili set srednjoročnih mjera u cilju podrške bržem oporavku privrede i ublažavanju štetnih posljedica pandemije.

Tim povodom, ministarica finansija Zora Vidović održala je sastanak sa predstavnicima banaka i mikrokreditnih organizacija na kojem je detaljno predstavljena mjera "Garantni program podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2".

Cilj Garantnog programa je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća, izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu odobrenom od banke ili mikrokreditne organizacije.

Garancije Garantnog programa su portfolio garancije, tj. skup pojedinačnih garancija za kredite iz portfolija, i predstavljaju bezuslovnu garanciju Republike Srpske, koju u njeno ime i za njen račun izdaje Garantni fond Republike Srpske.

Garantni program je pripremljen po ugledu na najbolju međunarodnu praksu, poštujući pravila struke, te uzimajući u obzir fiskalni kapacitet Republike Srpske.

Sličan set mjera postoji i u Federaciji BiH, težak je 100 miliona KM, a utemeljen je u korona-zakonu.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog