BiH

Novi aranžman sa MMF-om u drugoj polovini godine

Vlasti u BiH uskoro će ući u nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o sklapanju još jednog aranžmana sa tom finansijskom institucijom, potvrdio je “Glasu Srpske” rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Endrju Džuel.

On očekuje da će pregovori sa vlastima u BiH o novom aranžmanu početi u drugoj polovini godine.

- Vrijednost aranžmana još treba utvrditi. U međuvremenu, održavamo redovan dijalog sa vlastima o reformama u zdravstvenom sektoru i sektoru javnih preduzeća - naveo je Džuel.

Da je na pomolu novi aranžman sa MMF-om početkom mjeseca najavio je i premijer Srpske Radovan Višković, koji je naveo da je Srpska spremna da uđe u pregovore o novom višegodišnjem aranžmanu, koji bi pomogao u rješavanju ključnih prioriteta.

Ekonomisti ocjenjuju da BiH ne može preživjeti bez novih kredita.

- Novi aranžman sa MMF-om je neminovnost. Mi smo i prije pandemije bili ekonomija koja je bila slaba i krhka. Zbog političke nekonzistentnosti, koja dolazi iz Sarajeva, dolazimo u situaciju da nam je teže pregovarati sa svim finansijskim institucijama, pogotovo sa MMF-om, pod takvim uslovima - rekao je ekonomista Aleksandar Ljuboja i dodao da je stav ekonomista da je ovo možda prilika da vlasti u BiH uzmu mnogo veći aranžman na duži period i da na taj način riješe sve anomalije i krenu iz početka. Ljuboja je dodao da će, ako novac bude uložen u izgradnju infrastrukture i rast ekonomije, odnosno produktivno i ako na kraju budu postignuti željeni efekti, novac će lako biti vraćen.

Ljuboja je naglasio da se kod posljednjeg aranžmana sa MMF-om BiH pokazala kao neodgovorna država.

- Postoji, uglavnom sa bošnjačke strane, želja za stalnim miniranjem dogovora. Priča o penalima i nepovlačenju novca nije nova - naveo je Ljuboja.

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog