Vijesti

Додик о формирању јединствене српске листе за изборе у Мостару

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас у Источном Сарајеву са представницима струковних и политичких организација Срба из Мостара о измјенама и допунама Изборног закона које се односе на изборе у Мостару, те о формирању јединствене српске листе за изборе у овом граду.

Он је истакао да ће основни захтјев бити да се проведе одлука Уставног суда БиХ у вези са конститутивности Срба у кантону и да до избора то питање буде регулисано.

Додик је истакао да постоји одређено незадовољство због чињенице да је на овај начин све завршено, мимо званичног присуства представника Срба у политичком договору о измјенама Статута Града Мостара и Изборног закона БиХ у дијелу за Мостар.

- Постоји бојазан за одређена рјешања, поготово она која су у кондиционалу и која треба да буду донесена и поставља се питање да ли Срби имају право да вјерују на дату ријеч или да затраже одређена позиционирања - изјавио је Додик новинарима у Источном Сарајева.

Он је најавио да ће се разговарати са политичким партнерима о томе како на бољи начин позиционирати видљивост Срба и обезбиједити да буду равноправно заступљени, као и остала два конститутивна народа.

- Наш захтјев ће бити да се уважи попис из 1991. године, јер је то нешто што су упорно нама у Републици Српској тражили - поручио је Додик.

Он је истакао да ће основни захтјев бити да се проведе одлука Уставног суда БиХ у вези са конститутивности Срба у кантону и да до избора то питање буде регулисано.

- Тражићемо да се обезбиједи равноправно учешће у одлучивању и представника српског народа везано за располагање средствима и свим извршним овлаштењима који имају градоначелник и представник Вијећа, да се и за представника српског народа нађе адекватан приступ како би могли, као констутитивни народ, на прави начин да одлучује - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Оно што је веома важно, додао је он, јесте да кроз расподјелу програмских инвестиционих средстава буџета града Мостара буде гарантовано усмјеравање и на подручје гдје живе и Срби, а не као до сада да то буде ствар неког хуманитарног или минималног учешћа градског буџета у свему томе.

- Разговарали смо и о томе да избори свакако треба да се одрже у времену када то закон прописију, то значи 150 дана након расписивања избора - навео је он.

На састанку је било ријечи и о припреми и учешћу на самим изборима.

- Драго ми је што сви овде заступају и политичке партије које су присутне и градским одборима СНСД-а и СДС-а и представници Српске православне цркве, Координација Срба Мостар и представници удружења Срба у различитим организацијама сматрају да је кључно питање да се направи једниствена српска листа и да се анимирају Срби да гласају - рекао је Додик.

Он је најавио да ће то бити тема сутрашњег састанка у Бањалуци гдје је предсједник Српске Жељка Цвијановић сазвала представнике политичких партија које партиципарају на простору града Мостара да се покуша постићи договор о томе.

- Драго ми је што смо данас разговарали и да могу да пренесем њихово једниствено увјерење да је неопходно и да је то предуслов за било какво адекватно заступање Срба у евентуално новоизабраном Градском вијећу Мостара - нагласио је Додик.

Предсједници ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДА Бакир Изетбеговић потписали су 17. јуна у Мостару споразум о измјенама Статута Града Мостара и Изборног закона БиХ у дијелу за Мостар чиме је омогућено да се деблокира изборни процес и да се у граду на Неретви након 12 година одрже избори.

Нови изборни модел доноси и нова правила по којима ће Мостарци бирати Градско вијеће. Према том моделу, из шест изборних подручја бирају се 22 вијећника, на начин да се из већински хрватских бира њих 13, а из већински бошњачких, девет. Преосталих 13 градских вијећника бира се с градске листе.

Што се тиче националне заступљености у Градском вијећу Мостара, тај дио преговарачи нису дирали и остаје да се у Вијеће бира највише по 15 представника једног конститутивног народа, а најмање четири, те један из реда осталих.

 

Извор: СРНА

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog