Vijesti

Аћимовић: У Српској дошло до експоненцијалног раста

Иако се у Републици Српској желио избјећи експоненцијални раст заражених вирусом корона, до тога је ипак дошло. Циљ је био да се то избјегне, рекла је епидемиолог доктор у Институту за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.

- Од јуна имамо пораст и то је је експоненцијални пораст. То је оно чега се плашимо и што желимо да спријечимо. Свака наредна седмица има од 40 до 50 одсто више обољелих. Узрок је отварање граница, наставак живота, јер смо морали тако да радимо - истакла је Аћимовић за РТРС.

Она је изјавила да су се стручњаци надали да ће топло вријеме ублажити вирус, али да се то није десило.

- Окупљања и разне прославе гдје се гласно говори и пјева су начини на који се шири вирус. Та окупљања су мјеста масовног ширења вируса - рекла је она.

Аћимовићева је навела да су у претходном периоду жариштва вируса корона били Приједор, Србац, Модрича и Козарска Дубица.

- Сада је исток Српске више захваћен. У питању су Бијељина, Вишеград, Зворник, Невесиње - додала је она.

Истиче да се донекле може пратити ширење заразе.

- Али, у задње вријеме све већи број људи долази са симптомима, а не знају гдје су се заразили - упозорила је Аћимовић.

Нагласила је да је основни циљ да се спријечи преоптерећење домова здравља.

- На првом мјесту пратимо новообољеле, али и оне са тежим сликама. Институт је 24 часа на располагању, пратимо ситуацију. Увијек смо реаговали на вријеме, надам се да ће тако бити и даље - закључила је Аћимовић гостујући у Дневнику РТРС-а.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog