Društvo

Обиљежавање Теслиног рођендана

Дан рођења Николе Тесле, једног од њавећих умова и проналазача, на који се у Србији обиљежава Национални дан науке, 10. јула, биће симболицно обиљежен широм земље, а у САД, у Ворденклифу, јединој преосталој Теслиној лабораторији , и приказивањем филма “Тесла”, чији ће главни протагонисти Итан Хоук и Кајли Меклахлан учествовати у посебном дијелу програма.

У Теслином научном центру у Ворденклифу (TSCW) 164. годишњица Теслиног рођења, биће између осталог обиљежена пројекцијом филма “Тесла”, која ће уједно бити и америчка премијера - шест недеља прије почетка приказивања филма он лајн и у драјв ин биоскопима, рекао је за Тањуг директор тог Ценра Марк Алеси и додао да ће средства од продаје карата бити усмјерена за развој преко потребних програма и ресурса за вирутално образоване дјеце и младих.


Алеси је додао да ће обиљежавање Теслиног рођендана и цио програм бити уприличен дан касније, и да ће филм редитеља Мајкла Алмерејде, који приказује живот великог проналазача, укључујући и његово ривалство са Томасом Едисоном, кога глуми Кајл Мехлахан, сви моћи да погледају он лај или у Драјв ин биоксопу у Водрденклифу, а да се више информација може наћи на teslasciencecenter.org/tesla-birthday-bash-2020 .

Хок, који глуми Теслу , редитељ Алмерејда и звезда Твинпикса МекЛахлан учествоваће у делу програма “питања и одговори”, а рођендански програм биће увеличан и пуштањем у рад Теслиног трансформатора, додао је Алеси.

Алеси је указао на значај прикупљања новца за научно образовне програме TSCW који ће између осталог омогућити дјеци да учествују у СТЕАМ кампусима и уче о Тесли.

Национални дан науке 10. јул, због епидемије корона вируса, биће обиљежен дискретније него уобичајено, како у Србији тако и у дијаспори.

Према ријечима дирекорке Музеја Николе Тесле Ивоне Јевтић, сви грађани ће и ове године моћа да обиђу поставку бесплатно, Јевтић је за Тањуг додала уз одговарајуће мјере предострожности маску и дистанцу.

Научна фондација “Никола Тесла” која сваке године у САД у Филаделфији организје скупове на дан Теслиног рођења и промовише његово ствралаштво, ове године ће у суботу одржати зоом скуп, рекао је за Тањуг оснивац фондације Никола Лончар.

На скупу ће, између осталог, говорити профешор физике са Универзитета Невада у Лас Вегасу Михаел Правица: како Теслине идеје могу да помогну ријешењу Ковид-19.

Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић рекао је за Тањуг да ће Фонд за науку сутра објавити коначне резултате евалуације Програма за развој пројеката из области вјештачке интелигенције, чији је буџет 2,4 милиона евра.

“То је најбољи начин да обележимо Дан науке, финансирањем 12 нових пројеката. Пред нама је много изазова и напорног рада”, рекао је он и додао да Министарство честита свим истраживачцима са свих наших универзитета, факултета и института Дан науке, уз констатацију да имамо циме да се поносимо када је наука у питању.

Тесла је рођен 10. јула 1856. године у Смиљану, у Лици, умро је на Божић 1943. године у САД гдје је живио шест деценија. Градоначелник Њујорка Фјорело Ла Гвардија, по коме и данас име носи један од три главна њујоркша аеродрома, на комеморацији је рекао - “Тесла је умро.

Умро је сиромашан, али је био један од најкориснијих људи који су икада живјели. Оно што је створио велико је И како вријеме пролази, постаје још веће.”

По Тесли је названа јединица за мјерење високог напона и јединица јачине магнетног поља, а његова заоставштина уписана је 2003. године у регистар Унеска. Од 1994. у Њујорку угао 40. улице и 6. авеније, гдје је била његова лабораторија, зове се Угао Николе Тесле.


Тесла су и познати широм свијета аутомобили, а Никола нешто мање познати камиони. Заслужан је за 700 патената од којих је више од 300 заштићених у 27 земаља на пет континената

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog