Vijesti

Мигранте не можемо зауставити без штитова и оклопа

Припадници Граничне полиције су од почетка мигрантске кризе први на удару илегалних избјеглица у њиховом настојању да се преко територије БиХ домогну Европске уније, због чега траже да буду опремљени квалитетнијом заштитном опремом.

Захтјеви руководства Граничне полиције БиХ су сабрани у средњорочном плану рада од 2021. до 2023. године који је потписао директор Зоран Галић.

Кључна обавеза јесте заштита границе и пограничног појаса, а велике проблеме у раду стварају им лоша инфраструктура, застарјела опрема и снажан мигрантски талас који не јењава.

Граничне провјере извршавају се на 83 гранична прелаза, а од 2018. године биљежи се нагли пораст статистичких података у вези са незаконитим миграцијама. Појачана контрола граница на актуелним рутама довела је до повећања незаконитих миграција.

Највећи број незаконитих прелазака границе на улазу у БиХ забиљежен је на источној граници у зони Требиња, Зворника и Вишеграда, а незаконитих прелазака на излазу у подручју Велике Кладуше и Изачића.

И у наредном периоду биће, како истиче Галић, неопходно наставити са ванредним ангажовањем полицијских службеника, те ојачати сарадњу са институцијама и агенцијама у смислу пружања подршке граничарима.

БиХ се, како је истакнуто у документу, налази на јужном краку “балканске руте”, због чега је интересантна организованим криминалним групама које се баве прекограничним криминалом.

Највише има случајева кријумчарења људи, наркотика, акцизне робе и оружја, а поново је подвучено да је опрема на граници тек она основна те да већина граничних прелаза није изграђена и опремљена у складу са одредбама Правилника о стандардима и условима изграђености и опремљености граничних прелаза.

Галић је истакао и да су карактеристике незаконитих миграција преко територије БиХ такве да је највећи број незаконитих прелазака откривен на подручју између граничних прелаза. У таквим околностима обнављање постојеће и набавка нове специјалистичке опреме за надзор границе се намеће као императив, посебно ако се има у виду да се на тај начин у одређеној мјери превазилази проблем кадровске непопуњености Граничне полиције.

На списку потрепштина су им термовизијске камере, двогледи за дневно и ноћно осматрање, сензори, беспилотне летјелице, дневно-ноћне камере за надзор границе са кућиштем за спољашњу монтажу.

- Евидентирани покушаји масовног преласка државне границе на подручју Бихаћа и Велике Кладуше од стране миграната указали су на постојање потребе за набавком заштитне опреме - кацига са визиром, заштитних оклопа, штитова за наше службенике како би самостално или у сарадњи са другим надлежним полицијским агенцијама били у стању да на адекватан начин одговоре на изазове ове врсте - навео је Галић.

Побољшање фиксног и преносивог техничког надзорног система копнене границе између прелаза који су посебно угрожени са аспекта илегалних миграција и кријумчарења људи би, како се наводи у плановима до 2023. године, омогућило успјешније откривање покушаја незаконитог преласка границе.

Нема дијелова

У врху приоритета Граничне полиције БиХ је и обнављање информатичке опреме, повећање капацитета и безбједности информационог система.

- Због дотрајалости постојеће информатичке опреме потребно је улагати знатна средства за њено одржавање, а у многим случајевима је немогуће набавити резервне дијелове. Ограничење за употребу су и новији оперативни системи и софтвери који се не могу извршавати на старијим радним станицама - пише у плану рада те институције до 2023. године.

 

Извор: Глас Српске

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog