Svijet

Маске су нова кинеска нафта

Светска здравствена организација позвала је у марту владе широм света да подрже производњу заштитне опреме у борби са коронавирусом. У томе је најдаље отишла Kина, чија је производња маски данас 30 пута већа него пре пандемије. Кина сада извезе више од милијарду маски свког дана, а маске праве чак нафтне и аутомобилске фирме.

Док је коронавирус у фебруару дивљао Kином и док су се лекари из читаве земље борили за животе у Вухану, људи су ретко напуштали своје домове, а масовно је обустављана производња и затваране су фабрике. Све, осим оних за прозиводњу маски, заштитне опреме и лекова.

До тренутка када је коронавирус пробио Kинески зид и излио се светом, Kина је већ успоставила систем који јој је омогућио да доминира светским тржиштем заштитне опреме.

Постојеће фабрике радиле су у три смене, а Пекинг се хвалио да је направио нову фабрику маски за само шест дана. Већ у фебруару, у јеку кинеске епидемије, производња маски у Kини повећана је 12 пута.

И пре пандемија, Kина је извозила више респиратора, маски и друге заштитне опреме, него све остале земље света заједно. Али бројке су претходних месеци достигле неслућене висине.

Према подацима кинеског Министарства спољних послова, Kина је од почетка марта до краја маја извезла више од 70 милијарди маски. Поређења ради, читав свет, укључући и Kину, током 2019. године произвео је 20 милијарди маски.

Држава подржала производњу

У свему томе велику улогу имала је кинеска влада. Држава је пружала помоћ приликом отварања нових компанија за производњу и извоз маски, давала подстицаје и повољне кредите.

Истовремено, кинеске болнице куповале су домаће, пратећи правила владе. Примера ради, у Сичуану и још неколико кинеских провинција, само највеће болнице могу да увозе поједину опрему, док болнице нижег нивоа могу да купују само кинеску робу, пише Вашингтон пост.

Да су маске нова нафта, открили су и у кинеској државној петрохемији. Нафтна компанија Синопек тесно је сарађивала са Kомунистичком партијом Кине на успостављању фабрике која сада прозиводи материјал неопходан за производњу маски и респиратора.

Око 600 инжењера и радника за 35 дана и ноћи направило је фабрику чија би изградња у нормалном времену трајала годину дана. Синопекова фабрика сада може да произведе довољно материјала за 18 милиона маски дневно.

Аутомобили под ручном, маске пуним гасом

Маске би могле да буду ново погонско гориво и за произвођаче аутомобила. У тренутку када су продаја и производња возила широм планете под ручном кочницом, једна кинеска аутомобилска компанија бележи раст.

Прогнозе кажу да ће BYD забележити пораст прихода од 560 одсто, али не због продаје аутомобила, већ због новог погона за производњу маски.

У години у којој се предвиђа да ће Kина бити једна од ретких економија у свету која ће забележити раст, више од 67.000 компанија регистровало се у Kини да производи или тргује маскама.

Многи, међутим, нису могли да испуне стандарде у погледу квалитета, па је после притужби о из неколико земља, кинеска влада почела стого да контролише заштитне производе који се изводе.

Свет, међутим, сада док дише под маском, изгледа да нема други избор већ да заштиту од коронавируса потражи тамо одакле је вирус кренуо - у Kини, која је још једном оправдала надимак "светске фабрике".

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog