Svijet

UN: Pandemija prijeti svjetskoj stabilnosti i napretku u borbi protiv siromaštva

Pandemija koronavirusa prijeti vratiti nivo siromaštva u svijetu možda i na onaj prije deset godina i mogla bi destabilizirati niz teško pogođenih zemalja, objavio je UN u četvrtak.

Prije izbijanja pandemije postignut je napredak u odnosu na razne aspekte siromaštva, prema podacima koje je objavio program UN-a za razvoj (UNDP) i Oksfordska inicijativa za ljudski razvoj i siromaštvo (OPHI).

U periodu od 2000. do 2019. 65 od 75 zemalja obuhvaćenih analizom značajno je smanjilo stopu siromaštva, a Sijera Leone, Indija i Kina bile su među zemljama u kojima je najviše ljudi 'izašlo' iz kategorije siromašnih.

"Covid-19 sve je promijenio. S trostrukim udarcem na zdravlje, obrazovanje i prihode i na toliko mnogo drugih aspekata ljudskih života (bolest) prijeti svekupno preokrenuti globalni ljudski razvoj", kazao je voditelj UNDP-a Ahim Štajner na predstavljanju izvještaja. "Milione gura natrag u multidimenzionalno siromaštvo."

Koordinator UN-a za hitnu pomoć Mark Loukok kazao je u sjedištu UN-a u Nju Jorku da je svjetska organizacija proširila plan odgovora na pandemijsku krizu za siromašne zemlje sa 6,7 milijarda dolara na 10,3 milijarda za njihove hitne potrebe.

Bogate zemlje do sada su od tog iznosa osigurale samo 1,7 milijardu dolara.
Loukok kaže kako je potrebno 90 milijarda dolara za stabilizaciju siromašnih zemalja koje su izložene riziku da otkližu u nemire zbog enormnih ekonomskih šteta koje je nanijela bolest covid-19.

Taj je iznos manje od jedan posto onga što bogate zemlje troše da bi pokrenule vlastite ekonomije, dodao je.

Podaci o porastu siromaštva nakon pandemije još nisu na raspolaganju no predviđanja na temelju broja osoba koje postaju pothranjene i pada broja djece u školama zbog krize pokazuju da bi se nivoi siromaštva mogli vratiti i na one prije deset godina, prema tom izvještaju.

Godišnji indeks multidimenzionalnog siromaštva analizira kako siromaštvo utiče na ljude ne samo po prihodu. To uključuje i pristup pitkoj vodi, obrazovanju, struji i hranjivim namirnicama.

Direktorica OPHI-ja Sabina Alkire kaže da su podaci prije pandemije predstavljali "poruku nade".

"Ranije uspješne priče kako odgovoriti na mnoge aspekte siromaštva u svakodnevnom životu mogu pokazati kako bolje graditi i poboljšati živote miliona", poručila je.

 

Izvor: N1.ba
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog