Politika

Додик: Јединство српских странака кључ заштите интереса Српске

Јединство српских странака на предстојећој посебној сједници Парламента Српске је неопходно како би се заштитили интереси Српске, истакао је у изјави за Радио Републике Српске српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

То је, каже Додик, неопходно како би се потврдила политика одбране интереса Републике Српске у смислу онемогућавања прегласавања, посебно на питањима који су важни за статус Српске у складу са Уставом.

Посебна сједница Народне скупштине Републике одржаће се сутра на захтјев Додика који је покренуо питање заштите виталног ентитетског интреса након што су га на прошлој сједници Предсједништва БиХ прегласала друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић. Он је три одлуке усвојене без консензуса на 14. редовној сједници Предсједништва, одржаној 22. јула, прогласио веома штетним по виталне интересе Српске, те позвао посланике да у року од десет дана одрже сједницу парламента и двотрећинског већином подрже његов проглас.

Заштита виталног интереса односи се на изјаву о проглашењу Одлуке о одобравању закључивања Меморандума између Министарства безбједности БиХ и америчког Министарства унутрашње безбједности о сарадњи у вези са употребом путничких информација. Захтјев је упућен и због изјаве о Одлуци о одобравању закључивања Споразума о учешћу БиХ у програму за међународно оцјењивање ученика у наредној години, као и Уговора о приступању БиХ Међународном истраживању развоја читалачке писмености.

Ова три питања задиру у наша права-права којима имамо уставно надлежност над образовањем. Ова одлука коју су донијела друга два члана Предсјендиштва иду затим да се на нивоу БиХ формира одређена структура која би проводила истраживања мимо Републике Српске. То је недопустиво, јер Републиа Српска, ентитети имају надлежности над образовањем - појаснио је Додик.

Коментаришући Меморандум између Министарства безбједности БиХ и америчког Министарства унутрашње безбједности о сарадњи у вези са употребом путничких информација, Додик је истакао да он није у складу са Уставом, јер МУП Републике Српске има надлежност да прати странце, кретања, али има и мјесну надлежност и у том погледу је било исправно да се покрене витални ентитетски интерес и да се о томе изјасни Парламент Српске, које је коначно мјесто одлуке, рекао је српски члан Предсједништва.

Ако Народна скупштина Републике Српске прихвати мој захтјев и одбије одлуку остала два члана Предсједништва, одлука није донесена, не важи и више се не може стављати на дневни ред Предсједништва. Зато је важно да Српска у оваквим ситуацијама наступи јединствено у скупштини и да подршку покренутој иницијативи српског члана Предсједништва када год он то учини и без обзира ко је - нагласио је Додик за Радио Републике Српске.

 

Извор: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Koliko puta sedmično imate ručak sa mesom?

Rezultati ankete
Blog