Muzika i film

Власта Велисављевић пуни 94 године и нема времена да оде у пензију

Глумац Власта Велисављевић, доживотни почасни члан Југословенског драмског позоришта, данас слави 94. рођендан. Године га не спречавају да и даље игра у позоришту, вози ауто, снима серије и филмове.

Током каријере Власта Велисављевић је одиграо око 350 улога у позоришту, на филму и у ТВ серијама. Сарађивао је са бројним редитељима, а његове реплике се и данас препричавају. Најстарији је активни глумац у Србији. Тренутно на свом репертоару има три улоге у београдским позориштима.

Глумио је у свим београдским позориштима, а познат је и по томе што је више од 1.600 пута са колегама на сцени Југословенског драмског позоришта играо у представи Буба у уху. И поред свих невоља које су га задесиле током живота, Власта је остао ведар, вредан, насмејан и бескрајно шармантан.

Властимир Велисављевић је рођен 28. јула 1926. године, у Београду. Глумом је почео да се бави 1938. године у позоришту „Рода“ које је водила Нушићева ћерка Гита Предић. Године 1943. био је ухапшен и одведен у нацистички логор Дортмунд Херде. Успео је да побегне и стигне назад у Београд.

После рата, Власта је са неколико другова покушао да побегне у Америку, али је био ухваћен и одведен у затвор на Ади Циганлији. Необично, јер обожава Русију и руску културу. Провео је и три године у затвору на Голом отоку, на који је одведен 1950. године пошто, како сам каже, није желео да изда кума, пуковника у ЈНА, којег су оптуживали да је Стаљиниста.

Приликом хапшења био је студент треће године Позоришне академије у Београду, на којој је касније и дипломирао, у класи Мате Милошевића у којој су били и Оливера Марковић, Ђуза Стојиљковић, Пепи Лаковић, Михаило Викторовић.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog