Svijet

Tim SZO završio misiju u Kini, slaće se veće grupe stručnjaka u Vuhan

Svjetska zdravstvena organizacija je saopštila da je pripremni tim za istraživanje porijekla epidemije koronavirusa završio misiju u Kini i da priprema slanje veće grupe stručnjaka u oblast iz koje se epidemija proširila po svijetu.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da će međunarodni tim stručnjaka otići u kineski grad Vuhan, u kojem je, kako se veruje, epidemija izbila krajem prošle godine, prenosi AP.

"Pripremni tim SZO koji je bio u Kini završio je misiju koja će biti temelj za dalje zajedničke napore na utvrđivanju porijekla virusa. Epidemiološka proučavanja će početi u Vuhanu kako bi bio utvrđen mogući izvor infekcije prvih slučajeva", kazao je Gebrejesus.

Dodao je da će "dokazi i hipoteze" koje nastanu iz rada biti temelj za dalja duža proučavanja.

Pretpostavlja se da je zaraza korona virusom potekla sa pijace iz kineskog grada Vuhana na kojoj se prodaju razne životinje. Naučnici teže da utvrde porijeklo virusa i kako je on mogao da pređe sa životinja na ljude u decembru. Oni uglavnom odbacuju špekulaciju da je koronavirus napravljen u laboratoriji instituta za virologiju u Vuhanu.

U svijetu je zaraza korona virusom potvrđena kod više od 18,3 miliona ljudi, od kojih je umrlo više od 695.000.

 

Izvor: N1.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog