Društvo

U podrumu devastiranog hotela “Jahorina” se pojavile “freske iz XII vijeka”

Radnici angažovani na rušenju devastiranog hotela “Jahorina” na istoimenoj planini ostali su u čudu kada su tokom radova u podrumu ovog objekta pronašli freske oslikane na podu i zidovima. Kako je postojala mogućnost da su otkriveni vrijedni ostaci vjerskog objekta starog nekoliko vijekova, radovi su obustavljeni nakon čega su obavješteni nadležni inspekcijski organi, kao i predstavnici crkve.

Međutim, nakon što su stručnjaci pogledali freske ispostavilo se da su u pitanju ne tako stare replike ktitorskih fresaka iz pravoslavnog manastira Morača u Crnoj Gori.

Milijana Okilj, iz Republičkog zavoda za zaštitu kluturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske je pojasnila za “CAPITAL” kako je ustanovljeno da su zidove oslikali osamdesetih godina studenti.

“Kontaktirali smo neke ljude koji su ranije radili u hotelu “Jahorina”, koji su nam ispričali kako je posle Olimpijade došla veća grupa studenata Arhitektonskog fakulteta i Likovne akademije u Sarajevu koji su ukrašavali prostor”, kazala je ona.


Prema riječima ovog profesora i arhitekte replike su bile veoma kvalitetne, a koliko su se studenti potrudili najbolje govori to da su oslikali i imitirali srednjovjekovne zidove.

“Drago nam je da su savjesni građani prijavili slučaj i da smo odreagovali, bila bi šteta da je uništeno nešto što bi imalo veliku vrijednost”, zaključila je Okiljeva.

 

Izvor: Capital.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog