Društvo

Nastava za brucoše počinje 5. oktobra

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je će nastava za brucoše u novoj akademskoj godini početi 5. oktobra, a za starije godine početkom novembra, te dodao da će biti poštovane sve epidemiološke preporuke u vezi sa zaštitom od širenja virusa korona.

Gajanin je naveo da je nastava za starije godine planirana za novembar, s obzirom na to da je studentima omogućeno osam ispitnih rokova, od kojih su dva predviđena u oktobru.

- U obavezi smo da taj mjesec, odnosno oktobar, nadoknadimo ili radnim danima ili subotama. Cilj nam je da u saradnji sa Ministarstvom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske omogućimo studentima da upišu narednu godinu bez obzira na izazove sa kojima smo se sretali - rekao je Gajanin.

On je naglasio da u ovoj visokoškolskoj ustanovi pretpostavljaju da će epidemiološka situacija i 1. oktobra i 1. novembra biti nepovoljna, te da se za to spremaju.

- Potpuno ćemo poštovati epidemiološke preporuke i radićemo zajedno sa resornim ministarstvom na pripremi instrukcija za izvođenje nastave u složenim epidemiološkim situacijama. Ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, praktična nastava će sigurno morati da se odvija na Univerzitetu i fakultetima u manjim grupama, pri čemu će se poštovati sve epidemiološke preporuke - najavio je Gajanin.

Kada je riječ o teorijskoj nastavi, Gajanin je rekao da će za studijske grupe za koje se ne mogu poštovati epidemiološke preporuke vjerovatno biti ostavljena mogućnost održavanja nastave na daljinu s tim da će se izvoditi iz učionica.

- Dakle, nastavnik će imati obavezu da dođe u učionicu i održi predavanje. Odgovarajući broj studenata će, vjerovatno, moći fizički da bude prisutan prema epidemiološkim preporukama, a ostali će takvu nastavu pratiti onlajn, na osnovu odgovarajućih platformi - naveo je on.

Gajanin je rekao da je zadovoljan realizacijom nastave na ovom univerzitetu u prethodnoj akademskoj godini.

- Bili smo, a i sada smo, izloženi epidemiološkim preprekama u realizaciji nastave i nastavnog procesa, ali smo uspjeli spasiti semestar realizacijom nastave na daljinu, što su prihvatili naši studenti, nastavnici i saradnici. Nismo presrećni što smo morali svu nastavu realizovati na takav način - kaže Gajanin.

Gajanin ukazuje i da neki oblici nastave sigurno nisu izvedeni na najbolji način, dodavši da tu prije svega misli na praktičnu nastavu, pogotovo iz nekih naučnih oblasti, kao što su medicinske i tehničke nauke.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog