Svijet

Куповина држављанства нови тренд међу богаташима

Уколико опет дође до увођења карантина због коронавируса, богаташи желе да га проведу на удаљеним и сунчаним плажама земаља које немају проблем с пандемијом, па је куповина држављанства постала нова мода међу повлашћенима.

Куповина држављанства неких земаља је могућа, чак постоји и ценовник. Многи који су у могућности да себи плате привилегију „бега" у крајеве са бистрим морем и сунчаним плажама, или у земље попут Новог Зеланда које су успеле да се ослободе кораонавируса, све чешће се одлучују на овај потез.

Богаташима су на располагању програми који гарантују држављанство у замену за инвестирање у земљу домаћина. То могу учинити преко специјализованих компанија, као што је Хенли партнерс, водећа светска консултантска фирма за обезбеђивање држављанства и пребивалиштв. С обзиром на ситуацију у свету, ова компанија помаже онима са „дубоким џеповима“ да купе приступ „уточиштима“.

Право на боравак, рад и студирање на Новом Зеланду је могуће купити за два милиона долара, у зависности од врсте визе која се одабере. Малта такође нуди сличну опцију, па брачни пар може добити држављанство за око 1,2 милиона евра укључујући куповину некретнине.

Бројне богате породице су се одлучиле на куповину држављанства, а потражња је порасла за 49 одсто у прва четири месеца ове године у поређењу с истим периодом прошле године.  Забележено је и повећање од 22 одсто оних који желе да аплицирају за ново држављанство или право на боравак.

Богаташи су заинтересовани за Карибе где се могу изоловати на пешчаним плажама, али показују интерес и за Аустралију и Нови Зеланд. Такође, веома интересантан им је и Португал.

Процес за добијање држављанства на Карибима траје најмање три месеца, а много дуже за земље Европске уније.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog