Svijet

Епидемиолози широм света су и вољени и омражени

Обожавани, критиковани, па оспоравани. С појавом пандемије постали су звезде медија и друштвених мрежа. Ко су главни светски епидемиолози и због чега се о њима толико говори?

Непознати вирус, пандемија и огроман страх били су довољни да се створи паника на глобалном нивоу. Све наде почеле се да се полажу у, до тада скоро запостављене професионалце - епидемиологе.

У почетку су слављени као спаситељи, хероји на првој линији обране, а како је време пролазило, појављивале су се грешке и одмах критике, а затим и оптужбе да су превише под утицајем политике и државних врхова.

Ентони Фаучи је директор Националног института за алергије и заразне болести и водећи амерички епидемиолог. Скроман и сталожен, постао је толико популаран да су га у интервју за Си-Ен-Ен питали ког глумца би изабарао да тумачи његов лик.

Његова жеља је била да то буде Бред Пит, што се и догодило.

Чувени глумац се у емисији "Суботом увече уживо", у кратком видеу заиста појавио као Фаучи. За ту улогу номинован је за престижну награду Еми.

"А сада порука за правог доктора Фаучија. Желео бих да вам захвалим на вашој смирености, прибраности. Хвала и медицинском особљу које је највише на удару и њиховим породицама", рекао је тада Бред Пит.

Седамдесетдеветогодишњи лекар каже да је пре панамдије чак и у кварту, где живи још од 1977, био непознат и неприметан, а сада у свом дворишту и код комшија проналзи транспаренте на којима пише "Фаучи, волимо те" , "Фаучи, хвала ти "...

Ипак, постоје и они који се не би сложили са овим натписима, нарочито после низа погрешних корака које је чувени лекар направио.

Недавно су њему и породици упућене озбиљне претње, због чега је ангажовао обезбеђење. Јавност није заборавила да је на почетку говорио да маске нису обавезне, да особе без симптома нису опасни преносиоци заразе...

Оштре ктирике добио је и од појединих чланова Беле куће, па и самог председника Трампа, који, ипак, не може да оспори да народ уважава Фаучија.

"Он сарађује са нашом администрацијом и углавном смо урадили оно што су нам он и доктор Бирк и други који су такође сјајни, саветовали.

Људи га уважавају и одобравају оно што говори и ради. Па зашто ја и администрација не добијамо такво одобравање када је реч о вирусу.

Дакле, они су високо уважени, а мене нико не воли. То је вероватно због моје личности", сматра амерички председник.

Херој Шведске Андерс Тегнел

Пут од обожавања, преко оспоравања и претњи, прешао је и главни шведски епидемиолог Андерс Тегнел.

Постао је познат широм света због контроверзног "шведског модела" борбе против ковида 19, који се заснива на пуном поверењу у дисциплину грађана, а не на увођењу рестриктивних мера и затварању.

Око 50 одсто становништва ове земље стекло је имунитет, економија није стала као у другим земљама, а др Тегнел је добио статус хероја, у тој мери да су поједини желели да овековече његов лик.

"Мислим да он заиста добро ради свој посао, не посустаје у тим првим редовима борбе са вирусом, сјајно ради свој посао. Нису то баш његове одлуке које виђамо, то су одлуке наше владе, он излази са предлозима.

Када будем имао 60 година погледаћу у своју руку и смејаћу се јер сам направио духовити потез са вирусом корона. То је моја стратегија", каже један грађанин који је на руци истетовирао лик доктора Тегнела.

Међутим, и поред таквих резултата ширење вируса у Шведској није спречено, као ни последице које подразумевају и високу стопу смртности.

Јавност осуђује Тегнела и његов приступ, а 20-ак еминентних шведских научника оштро је критиковало шведски модел и позвало надлежене да уведу строже мере.

Тегнел признаје грешке, али не одустаје од тога да је тај систем најбољи.

"То је много посла и стреса за медицинско особље и свакодневна борба, али успева. Шведски здравствени систем има добре резултате као и до сада, јер је један од најбољих на свету и наставља тај тренд", наводи Андерс Тегнел, главни епидемиолог Шведске.

Млади научник води Белгију кроз епидемију

Увођење рестриктивних мера у спречавању ширења вируса корона Белгијанци доживљавају као оштру препоруку младог научника Еманулеа Андреа.

"После његове препоруке, Антверпен је постао град духова, сви ресторани и барови су празни. Његова порука деловала је застрашујућа", сматра један грађанин Белгије.

Препорука Еманулеа Андреа унела је премене у начин живота, али и у начин размишљања. С појавом младих научника, водећих експерата за ковид 19, вирусологија и епидемиологија постале су блиске Белгијанцима.

Емануел Андре и његове младе колеге постали су узори младим и будућим научницима и инспирисали грађане да се озбиљније информишу о овим областима.

Епидемиолози поп феномен

Представљање и прихватање науке као свакодневице постало је популарано са избијањем пандемије, посебно на друштвеним мрежама, на којима су проефсионалци из ове области добили армије пратилаца.
Епидемиолог са Харварда Марк Липстич, пре појаве коронавируса, имао је свега неколико хиљада пратилаца на друштвеним мрежама и то су углавном били студенти и колеге.

Сада његове кратке и јасне научне постове прати око 200 000 људи, а савет је од њега тражио и премијер Израела..

О популарности епидемиолога сведочи то што је професија ушла у потрошачку кутуру.

Мајице, шоље, привесци, торбе са натписима "веруј ми, ја сам епидемиолог" су међу траженијим артиклима.

Вакцина води или на пиједастал или на стуб срама 

Међутим, пред епидемиолозима је нови изазов који ће одлучити о њиховом статусу - вакцина.

"Мислим, када будемо ушли у 2021, после неколико месеци, имаћете вакцину која ће бити масовно доступна људима у Сједињаним Америчким Државама", поручује Фаучи.

"Забрињава то да ће одређене земље произвести вакцине само за своје потребе, на пример, Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и друге, па неће бити могућ извоз. Ако се прикључимо Коваксу, глобалној сарадњи за развој вакцина, бићемо сигурни", сматра Торолфур Гуднасон, главни епидемиолог Исланда.

Прогнозе које званични државни епидемиолози дају и успех вакцине биће пресудни за њихову репутацију. Ако отклоне страх и испуне очекивања, људи ће их поставити на пиједастал, али ако грешке буду велике, биће на стубу срама.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog