Vijesti

Вујичић: Неопходна додатна помоћ за нова запошљавања

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да ће овај завод затражити додатну помоћ од републичких власти да би што више незапослених који су се пријавили за програме запошљавања добило шансу за посао у овој години, јер је због пандемије вируса корона у те сврхе предвиђено мање новца него лани.

- С обзиром на околности, ове године је за реализацију Акционог плана запошљавања у Српској обезбијеђено 10,72 милиона КМ за запошљавање 2.170 лица. Међутим, на позив послодавцима и незапосленима, за коришћење средстава по програмима запошљавања у овој години, поднесено је 2.817 захтјева за запошљавање 5.420 лица. Тако да је спорно запослење за око 3.000 људи који су пријављени - нагласио је Вујичић.

Према његовим ријечима, на велико интересовање послодаваца и незапослених утицао је вирус корона, а због пандемије дошло је до обустављања неких привредних активности и бројни становници су остали без посла.

- Сада када се ситуација мало смирује, многи посежу за отварањем фирми и запошљавањем нових радника. Међутим, реалокацијом буџета ове године дио новца смо морали издвојити за осигурање незапослених, такозвану новчану накнаду, због чега је мање средстава планирано за програме запошљавања у односу на лани, када су сви кандидати који су испуњавали услове обухваћени у програмима - рекао је Вујичић за Глас Српске.

Он је навео да је ове године било укупно пет програма за незапослене, нагласивши да их се најмање их се пријавило за програм са локалним заједницама, који се ове године први пут реализују, и програм обуке, доквалификације и преквалификације.

- С обзиром на то, у оквиру пројеката урадићемо реалокацију новца како бисмо обухватили што више незапослених - навео је он.

Вујичић је рекао да је од почетка пандемије вируса корона у Српској нешто више од 10.000 радника отпуштено, док је истовремено посао добило око 9.200 становника.

- На почетку разлика између отпуштених и запослених била је 2.000 у корист незапослених, сада се тај број смањио на 1.200, што нам даје наду да се привредна активност у Српској враћа у нормалне токове.

Пандемија је највише погодила услужне дјелатности, гдје је отказ добило око 3.000 радника, а затим прерађивачку индустрију, која је фокусирана на извоз робе - нагласио је он.

Говорећи о плановима за наредни период, он је рекао да је све помрсио вирус корона, додавши да се пандемија прво одразила на унутрашњу слику буџета, јер се значајно повећао број новчаних накнада и самим тим је остало мање новца за овогодишње пројекте.

- За наредни период имамо неких идеја, јер имамо могућности повлачења средстава Свјетске банке што је Влада обезбиједила.

Пратимо кретања на тржишту рада, па ћемо видјети шта ћемо и како то реализовати - истакао је Вијучић.

 

Извор: СРНА
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog