Svijet

Амерички лекари не верују у руску вакцину против ковида

Главни амерички специјалиста за инфективне болести Антони Фаучи тврди да би они могли да представе неколико варијаната сопствене вакцине одједном – и то већ следеће недеље, али да нису сигурни у њихову ефикасност и безбедност, и сумња да је Русија исправно тестирала своју вакцину.

„Имати вакцину и доказати да је вакцина безбедна и ефикасна су две различите ствари. Ми имамо шест или више вакцина и, да смо хтели да ризикујемо и повредимо огроман број људи и дамо им нешто што не помаже, могли смо то да почнемо да радимо следеће недеље, да хоћемо“, одговорио је Фаучи на питање часописа „Национална географија“ да ли Русија заиста има вакцину против вируса корона

„Због тога се надам да су се Руси заиста потпуно уверили да је вакцина безбедна и ефикасна. Веома сумњам да су они то учинили“, додао је директор Националног института за алергијске и инфективне болести САД“.

Руска вакцина заостаје за америчком

Са своје стране, саветница америчког председника Келијан Конвеј сматра да је руска вакцина прошла сувише мало испитивања и да заостаје за америчким развојима вакцина.

„Зато су амерички стандарди много строжи. Стандарде у нашој земљи поставља Федерална управа за лекове и, колико ја схватам из руске објаве, они су веома далеко од нас. Ми имамо шест потенцијалних вакцина у трећој фази (развоја), а они, судећи по свему, нису ни стигли до тога“, рекла је Конвејова за „Фокс њуз“.

Конвејова је објаснила да се две од потенцијалних шест вакцина у Сједињеним Америчким Државама налазе у завршној фази и да ће „већ наредних неколико месеци имати неколико стотина милиона доза вакцине“.

Прва вакцина против ковида

Министарство здравља Русије регистровало је у уторак прву на свету вакцину за превенцију нове коронавирусне инфекције ковид 19, коју је развио Научни институт „Гамалеја“ заједно са руским Фондом за директне инвестиције.

Вакцина је названа „Спутник V“. Министар здравља Русије Михаил Мурашко саопштио је да ће се вакцина производити на два места – у центру „Гамалеја“ и у компанији „Бинофарм“. Председник Русије Владимир Путин истакао је да је вакцина прошла све неопходне тестове и да формира стабилан имунитет.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog