Vijesti

Вишковић: Понудили смо аванс за куповину руске вакцине

Република Српска је понудила аванс како би вакцина против вируса корона која је регистрована у Русији била обезбијеђена на вријеме, рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Говорећи о вакцини против вируса корона која је јуче регистрована у Русији, Вишковић је рекао да су представници Српске информације о вакцини имали и раније, јер су били у контакту са Амбасадом Руске Федерације у БиХ.

- Вакцина је за почетак предвиђена за тржиште Руске Федерације, али у овом тренутку воде са разговори са одређеним компанијама из сфере производње лијекова и медицинске опреме, како би се потписао уговор да нека од тих компанија производи за неко друго тржиште - казао је Вишковић.

Вишковић је навео да није у позицији да даје све информације, али је рекао да и неке земље у окружењу преговарају да добију лиценцу за производњу вакцине.

- Оно што је за нас важно јесте да Република Српска и БиХ преговарају да, на неки начин, станемо у ред за вакцину чим се она појави на тржишту - рекао је Вишковић.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић изјавио је данас да очекује више информација о руској вакцини против вируса корона како би могао заузети одређени став о томе.

Он је истакао да руска вакцина регистрована при Агенцији за лијекове Руске Федерације.

- У складу са тим, нама су неопходни додатни подаци о тестирањима која су вршена, те који систем квалитета и стандарде та вакцина испуњава - рекао је Зељковић, пренијела је Срна.

Зељковић је истакао да је Агенција за лијекове БиХ дужна да уради процјену сваког медицинског производа, додајући да вакцине спадају у високоризичне лијекове.

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је јуче да је у Русији регистрована прва на свијету вакцина за превенцију ковида 19, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију "Гамалеј" у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog