Svijet

Posljednja decenija najtoplija ikada od kada se mjere temperature

Posljednja decenija je bila najtoplija ikada na globalnom nivou, a 2019. godina je druga ili treća najtoplija godina na listi.

Svaka decenija od 1980. godine je bila toplija od prethodne, dok je period između 2010. i 2019. najtopliji ikada od kada su počeli da se bilježe svjetski rekordi u temperaturi u 19. vijeku.

Proteklih 6 godina, period između 2014. i 2019. godine bio je najtopliji period ikada, kada su se za 6 godina desili jaki toplotni talasi u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Indiji, zabilježene su iznenađujuće visoke temperature na Artiku kao i smrtonosni požari u Australiji, Kaliforniji i Grčkoj, piše "Gardijan".

NASA i Nacionalna uprava za okeane i atmosferu su 2019. godinu okarakterisali kao drugu najtopliju godinu ikada, dok je Meteorološki zavod Ujedinjenog Kraljevstva 2019. godinu "smjestio" na treću poziciju. 

Majkl Man sa Univerziteta Pan upozorava da se u predstojećoj deceniji mora hitno djelovati kako bi se smanjio porast temperature.

Izvještaj u kome se upozorava na posljedice globalnog zagrijevanja sačinilo je 520 naučnika iz preko 60 država, opisuje načine na koje rastuće temperature mijenjaju planetu i ljudski život.

 
Frontal/A.G.
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog