Region

Влада Србије и СПЦ формираће тим за заштиту српских светиња

Влада Србије ће уз подршку Српске православне цркве формирати специјални тим за заштиту светиња, односно српске и хришћанске духовне баштине, на просторима на којима живи српски народ, а генерални секретар председника Републике Никола Селаковић каже да ће у тиму, поред представника цркве, бити представници струке, историчари, историчари уметности и сви који могу да допринесу својим радом.

Задатак тима биће рад на заштити културне, историјске и духовне баштине, свега онога што народ зове светињама, тамо где су угрожене физички, правно, по питању идентитета, оригиналности, настанка и порекла, рекао је Селаковћ за РТС.

Селаковић је рекао да ће бити и прилике за ангажовање одређених личности и стручњака по позиву, јер, како је навео, није свака светиња иста.

Он је напоменуо да је то поље толико широко и да држава у претходним временима није поклањала никакву или је поклањала недовољну пажњу овим питањима.

На питање о изградњи пута код манастира Високи Дечани, Селаковић је навео да је председник конкретно рекао да ће то поставити као једну од најбитнијих тема приликом обновљених разговора у Бриселу.

„Наше је да алармирамо јавност и говоримо о томе у међународним, не само у домаћим оквирима”, рекао је Селаковић, пренео је Танјуг.

Подсетио је и да је председник Вучић, приликом посете Ватикану, папи поклонио монографију о Саборној цркви Светог Николе у Новом Брду, у тренутку када се отворило питање идентитета те цркве.

„Ми смо изашли са унапред припремљеном озбиљном научном експертизом”, навео је Селаковић.

 

Извор: Политика.рс
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog