Svijet

Правда за Сноудена - амерички суд потврдио да је програм праћења био противзаконит

Седам година након што је амерички узбуњивач Едвард Сноуден упозорио на масовни надзор телефонских записа Американаца, апелациони суд је пресудио да је програм био противзаконит и да шефови америчких обавјештајних служби, који су јавно бранили тај програм нису говорили истину.

Апелациони суд за девети округ навео је у пресуди да је бесправна телефонска мрежа, која је тајно прикупила милионе телефонских записа Американаца, кршила закон о надзору обавјештајне службе и можда била противуставна.

Сноуден, који је побејгао у Русију након тог открића 2013. године и који се још увијек суочава са америчким оптужбама за шпијунажу, објавио је на Твитеру да је пресуда потврда његове одлуке да изађе у јавност са доказима о домаћој операцији прислушкивања Националне сигурносне агенције (НСА).

„Никад нисам мислио да ћу доживјети да видим да наши судови осуде активности НСА као противзаконите и у истој пресуди ми признају заслуге за њихово разоткривање”, написао је Сноуден на Твитеру.

Доказ да је НСА тајно градила велику базу података америчких телефонских записа било је прво и вјероватно највеће откриће Сноудена које је објавио Гардијан 2013. године.

Све до тог тренутка високи амерички обавјештајни званичници тврдили су да НСА никада није свесно прикупљала информације о Американцима. Након што је програм праћења разоткривен, амерички званичници су тврдили да је шпијунажа одиграла кључну улогу у борби против домаћег екстремизма, наводећи примјер четворице становника Сан Дијега који су оптужени за пружање помоћи вјерским фанатицима у Сомалији.

Америчка унија грађанских слобода поздравила је пресуду апелационог суда.

„Данашња пресуда је побједа за наша права на приватност”, саопштила је АЦЛУ и додала „како је јасно да је НСА прикупљањем телефонских записа Американаца кршила устав”.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog