Svijet

Вучић: Потписали смо билатерални споразум са САД

САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ.-Вучић: У овом споразуму немамо чега да се стидимо

Делегација Србије је у Вашингтону потписала билатерални споразум са САД, о економској сарадњи са Приштином, а не трилатерални, и у њему Приштина није поменута као субјекат међународног права, поручио је данас у Вашингтону председник Србије Александар Вучић.

У тексту споразума нема тачке десет, нема признања, људи у Србији могу да одахну, истакао је.

„Ово је добар споразум за Србију, звучаће славодобитно ако кажем да честитам, али сам искрено задовољан, и сви чланови делегације, оним што смо постигли”, рекао је Вучић новинарима након потписивања споразума у Белој кући.

Он је истакао да је реч о билатералном споразуму са САД.

„Ово није трилатерални споразум. Важна је разлика. Ово је споразум који је Србија направила са САД, трећа страна није призната као субјекат међународног права, што је важно за нас”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Он је додао да је од изузетног значаја потписати билатерални споразум са САД.

САД ће гарантовати заштиту верских објеката СПЦ

Председник Вучић је изјавио да је веома важно то што је договорена заштита религијских објеката и имплементација судских одлука које се тићу Српске православне цркве.

Како је нагласио, Американци су се кроз билатералне споразуме и са Србијом и са Приштином обавезали да ће гарантовати спровођење судских одлука које се односе на СПЦ и да ће гарантовати безбедност верских објеката, српских свештеника и српских верника.

Договорили смо заштиту слободе религија, интрарелигијске комуникације и посебно заштиту религијских објеката, казао је Вучић.

Даље, како је навео, обавезали су се за посебне безбедносне и сигурносне контроле на аеродромима, те да на томе раде самостално и са Приштином, а све у циљу добијања безвизног режима са САД.

Вучић: У овом споразуму немамо чега да се стидимо

За Србију је ово веома важан споразум и немамо чега да се стидимо, поготово кад се има у виду да су САД земља која је признала косовску независност, указао је данас председник Србије Александар Вучић.

„Не да немамо чега да се стидимо, већ имамо разлог да се поносимо. Видећете да ћемо се и у разговорима са неким другима позивати на овај споразум”, рекао је Вучић.

Он је додао и да је његов сусрет са Трампом био веома срдачан, а да се Трамп интересовао за стопу незапослености у Србији, за ниво јавног дуга, стање економије, те да је говорио о Фонду за развој, што је, каже, за САД важно, јер је то и озбиљно политичко средство.

Пренео је да су тим разговорима присуствовали и Мајк Пенс и Рон Џонсон, Роберт О'Брајен, Џаред Кушнер, Ричард Гренел.

„Говорио сам о Србији, кратко о историјским односима Србије и Америке, али пре свега изразио сам наше виђење по питању односа Србије и САД. Поновио сам позив да посети Србију и рекао да је за нас ово веома важно, да је ово значајан споразум. Ми немамо чега да се стидимо”, рекао је Вучић.

На констатацију да је пола сата пред састанак владала велика неизвесност хоће ли се делегација Приштине појавити, јер је Алијанса за будућност била против тачке у вези са Газиводама, Вучић је рекао да су сви из приштинске делегације видели јуче са којом жестином се супротставио тачки 10, о међусобном признању.

„Видели смо и јуче, једна представница из Приштине, из Љимајеве партије, никоме ни 'добар дан' није говорила, ни Американцима, ни нама. Чудан свет. Њихов министар правде Селими био је врло љут око Газивода и 'мини Шенгена' и вероватно је то директно пренео и Харадинају, као и то са којом жестином сам тражио на почетку састанка са се избаци тачка 10”, рекао је Вучић.

Додао је да се делегација Србије изненадила када је видела ту тачку, „само што их гром није стрефио”, али да су изнели своје аргументе пред америчким домаћинима.

„Американци су били фер, саслушали су нас и рекли - 'разумемо, нећете'. Ако прође - прође. Ово није прошло”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Вучић имао одвојени састанак са Трампом и његовим сарадницима

Председник Србије Александар Вучић пренео је новинарима у Вашингтону да је, након потписивања споразума у Белој кући, делегација Србије имала дуг билатералан сусрет са председником САД Доналдом Трампом.

„Од изузетног је значаја потписати билатерални споразум са САД и захвалан сам Трампу, а посебно хвала што је направио дуг билатерални сусрет са делегацијом Србије. Ја сам провео више од 15 минута у Овалном кабинету сам са Трампом и његовим сарадницима”, рекао је Вучић.

Додао је да су разговарали о многим темама, од односа Србије и САД, до свих изборних кампања.

Вучић је пренео да је Трамп исказао жељу да дође у Србију, те да је он поновио позив америчком председником да посети нашу земљу, што би, подсећа, био први пут после доласка Џимја Картера, преноси Тањуг.

 

Извор: politika.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog