Svijet

Grenel: Sporazum Srbije i Kosova rezultat je Trampovog različitog pristupa u diplomatiji

U kolumni za magazin ''The Hill'', Ričard Grenel se osvrnuo na postignuti sporazum između Beograda i Prištine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti napravili su ogroman korak ka dugoročnom rješavanju njihovog istorijskog sukoba u petak ujutru. U Bijeloj kući, pod pokrovitelјstvom predsjednika Trampa, predsjednik Vučić i premijer Hoti potpisali su posredničku obavezu za postizanje ekonomske normalizacije između naroda i vlada Srbije i Kosova.


Još od 2017. godine, stav SAD o sukobu između Srbije i Kosova bio je da će koraci ka ekonomskoj normalizaciji razvodniti snagu i važnost vrućihpolitičkih pitanja u tom sporu. Strane su se dogovorile o izgradnji putne i željezničke veze između svojih glavnih gradova, Beograda i Prištine. Obavezali su se na zajedničku studiju izvodlјivosti o mogućnostima povezivanja željezničke infrastrukture lukom na Jadranu. Obje strane će sarađivati sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj i Izvozno-uvoznom bankom kako bi podržale ove projekte i obezbijedile finansijska sredstva za mala i srednja preduzeća. Svi ovi sporazumi omogućiće slobodniji i efikasniji protok lјudi i roba između Srbije i Kosova.

Što se tiče same granice, Srbija i Kosovo su se dogovorili da otvore i operacionalizuju objekat zajedničkog prelaza Merdare, da međusobno priznaju diplome i profesionalne certifikate i da se pridruže „mini-Šengen zoni“ koju su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija najavile u oktobru 2019. godine. Uskoro, više nego ikad prije, Srbima i Kosovarima će biti lakše da žive, rade, trguju i uče međusobno u četvrtima, kompanijama i na univerzitetima.

I možda najvažnije - za lјude na terenu, strane uklјučene u pregovore, kao i za istoriju i budućnost regiona - je novi sporazum o ubrzavanju napora da se pronađu i identifikuju ostaci nestalih osoba iz rata koji se završio samo prije dvije decenije. Obje strane su se obavezale da će identifikovati i primijeniti dugoročna, trajna rješenja za izbjeglice i interno raselјena lica, a svaka se obavezala da će utvrditi kontakt osobu koja će voditi ove napore u okviru svojih ministarstava, koordinirati između glavnih gradova i pružiti godišnji izvještaj o broju riješenih i neriješenih slučajeva. Sporazum takođe podrazumijeva jednogodišnji moratorijum za apliciranje za članstvo u međunarodnim organizacijama Kosova i jednogodišnji moratorijum za kampanju povlačenja priznanja Kosova od strane Srbije - dvije najveće otvorene rane u sukobu koje su sada na putu rješavanja.

Sporazum od petka odražava i dugotrajnu viziju predsjednika Trampa da se Kosovo i Srbija usredsrede na ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i industrijski razvoj kao preduslove za trajno rješavanje političkih sporova. Od početka je vjerovao da se povjerenje prvo gradi u procesu stvaranja prilika i budućnosti za mlade, umjesto u poravnanju rezultata, simbolizmu ili ispravlјanju istorijskih nepravdi. SAD će provesti narednu godinu sprovodeći ove nove sporazume, a narod i vlade Kosova i Srbije imaju puno povjerenje vlade SAD da ih sprovode dalјe.

Kao znak dobre volje dviju strana prema SAD, Srbija i Kosovo su se takođe obavezali u petak da će sarađivati sa određenim klјučnim prioritetima američke politike u regionu. Obje strane obavezale su se da će štititi i promovisati slobodu vjeroispovesti, uklјučujući obnovlјenu međuvjersku komunikaciju, zaštitu vjerskih lokaliteta i nastavak restitucije jevrejske imovine bez nasljednika iz vremena Holokausta. Obje strane su se saglasile da će Hezbolah u potpunosti odrediti za terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mjere za ograničavanje Hezbolahovog poslovanja i finansijskih aktivnosti u njihovoj nadležnosti. Složili su se da će raditi sa vladom SAD-a na dekriminalizaciji homoseksualnosti u 69 zemalјa u kojima je to trenutno ilegalno. I, što je možda najvažnije od svega, Srbija se obavezala da svoju ambasadu u Izraelu preseli iz Tel Aviva u Jerusalim, dok je Kosovo pristalo na međusobno priznanje sa Izraelom.

Slijedeći mirovni sporazum između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata od 13. avgusta, sporazum između Kosova i Srbije u petak da preduzmu korake ka ekonomskoj normalizaciji i eventualnom mirnom suživotu pokazuje dostignuća predsjednika Trampa i čvrsto angažovanje njegove administracije širom svijeta. Kada američka vlada daje prednost diplomatiji umjesto sili, te razumijevanju umjesto prijetnjama, svijet ima koristi od toga.

 

Izvor: thehill.com

Frontal/D.M.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog