Društvo

Факултети дају и трећу шансу

До индекса на жељеном студију на јавним универзитетима у Српској у другом уписном року дошло је око 500 студената, што је три пута мање у односу на број понуђених мјеста, због чега ће велики број факултета, како би попунили амфитеатре, у другој половини мјесеца будућим бруцошима пружити и трећу шансу.

Послије два уписна рока остало је слободно више од 1.000 мјеста на јавним универзитетима, који су у новој академској години планирали да упишу 4.440 бруцоша.

Проректор за наставу и студентска питања на Универзитету у Бањалуци Страин Посављак каже да се за 826 слободних мјеста, колико је било у другом уписном року, пријавило 311 кандидата.

- Очигледно да сва слободна мјеста неће бити попуњена ни у овом уписном року - казао је Посављак истакавши да се у првом року уписало 1.758 кандидата. Додао је да очекују да ће се број бруцоша повећати и тако што ће они који су испод црте, а положили су пријемни испит, бити пребачени на други студијски програм, а ту је, како каже, и трећи уписни рок.

- Трећи уписни рок организоваће факултети који сматрају да могу добити још којег кандидата. Све у свему, очекујемо да ће ове године бити нешто мало више кандидата у односу на лани. То је добро ако се има у виду да је ове године било мање средњошколаца - истакао је Посављак.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић каже да се у другом уписном року пријавило 205 кандидата, од којих је 201 испунио услове за упис. Испод црте су, нагласио је он, остала четири кандидата иако су и они положили пријемни испит, али су студијски програми за које су конкурисали попуњени.

- Очекивали смо да ће у другом року папире за упис предати бар 300 кандидата, међутим, то се није десило, тако да ће многи факултети и ове године изаћи са трећим уписним роком. Остало је још 660 слободних мјеста. У сваком случају, вјерујем да ће у новој академској години, када се подвуче црта, бити за нијансу више бруцоша у односу на лани - рекао је Кулић. Додао је да је Универзитет затражио од Владе РС проширење листе за 60 мјеста на медицини.

- У питању су кандидати који су положили пријемни испит и вјерујем да проширење листе неће бити спорно - казао је Кулић.

Састанак

Универзитет у Источном Сарајеву јуче су посјетили српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер РС Радован Вишковић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић, гдје су се са ректором Миланом Кулићем договорили да ће Влада обезбиједити 12 милиона КМ за изградњу нове зграде Ректората.

- Српска се у континуитету квалитетно бави питањем образовања, посебно високим образовањем - рекао је Додик и додао да је постојање овог универзитета од стратешког значаја.

 

Извор: Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog