Republika Srpska

Najteže steći povjerenje Nijemaca

Na konkurs za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj u idućoj građevinskoj sezoni prijavila su se 93 privredna društva, od čega 34 iz Srpske i 59 iz FBiH.

Konkurs za dodjelu detašmana u detašmanskoj 2020/2021. godini, koji je zatvoren 4. septembra, raspisala je Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa entitetskim privrednim komorama, a ukupan kontingent od 2.000 dozvola mjesečno raspodjeljuje se po djelatnostima.

Direktor Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da detašmanska godina počinje 1. oktobra i traje do 30. septembra naredne godine.

- Srpskoj pripada 666 detašmana od ukupnog kontingenta koji je namijenjen BiH. Od 34 prijavljena privredna društva 13 je novih. Utvrdili smo validnost dokumentacije preduzeća i u narednih sedam do deset dana izvršićemo raspodjelu detašmana - rekao je za “Glas Srpske” Ćorić, koji je i predsjednik Komisije za detašmane u Privrednoj komori RS. Ćorić je nakon jučerašnje sjednice komisije kazao da je praksa da firme koje se prvi put prijavljuju dobiju manje dozvola za rad u Njemačkoj, a veći broj daje se firmama koje imaju dugogodišnje iskustvo u tim poslovima i koje imaju čvrste ugovore sa Njemačkom.

- Dozvole se daju za sektor građevinarstva, elektroinstalacije i završne radove u građevinarstvu - rekao je Ćorić.

On je dodao da su procedure za dodjelu viza otežane od kada su uvedene onlajn aplikacije za prijavljivanje i da privrednici traže od Ambasade Njemačke u BiH da izađe u susret privrednicima i pojednostavi procedure za dodjelu viza detaširanim radnicima.

Na te poteškoće ukazuje i Privredna komora FBiH, ističući da su domaće firme bukvalno prinuđene da dežuraju ispred računara da bi uhvatile taj minut i po da kliknu i prijave se za dodjelu viza, što, kako ističu, nije normalno.

- Tražimo rješenje da pomognemo kompanijama da ugovorene poslove i odobrene ugovore od institucija Njemačke realizuju u predviđenim rokovima. Pokušavamo da detaširane radnike izdvojimo iz tog sistema aplikacije koji otežava cijelu proceduru - rekao je predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

Direktor firme “Monting montaža” iz Bijeljine Spasoje Albijanić kaže da to preduzeće već dvije decenije radi u Njemačkoj elektroinstalacije, termoizolaciju i suvu gradnju.

- Ovo je značajna prilika za naše privrednike da izađu na evropsko tržište. Najteže je steći povjerenje kod njemačkog partnera, jer je to veoma zahtjevno tržište, gdje se traži kvalitet radova i poštovanje rokova - rekao je Albijanić, dodavši da je onlajn sistem zakazivanja termina u ambasadi zakočio procedure.

Direktor banjalučke firme “Delta MD” Dragomir Zorić je rekao da već četiri godine uspješno posluju u Njemačkoj.

- Korona je sve poremetila, ambasada je tek počela da radi, ali je problem usaglasiti termine za dobijanje viza. Posla imamo dovoljno, inače smo tamo angažovani na grubim građevinskim radovima - rekao je Zorić.

Uslovi

Pero Ćorić je pojasnio da je prilikom dodjele detašmana prvi uslov djelatnost za koju je preduzeće registrovano. Osim toga, gleda se završni račun za proteklu godinu, potvrde da je firma izmirila obaveze prema Poreskoj upravi te broj zaposlenih, koji mora biti veći od 15.

- Firme koje već posluju u Njemačkoj moraju dostaviti i dokumentaciju u vezi sa registracijom u toj zemlji, potvrdu o izmirenim poreskim obavezama, licencu - pojasnio je Ćorić.

 

Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog