SARS-CoV-2

Bil Gejts: Pandemija unazadila globalni zdravstveni napredak za decenije

Udarni efekti pandemije koronavirusa zaustavili su i preokrenuli globalni zdravstveni napredak, vraćajući ga unazad 25 godina i izlažući milione riziku od smrtonosnih bolesti i siromaštva, zaključci su izvještaja Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Zbog pandemije, ekstremno siromaštvo poraslo je za 7%, a rutinska pokrivenost vakcinom -pada na nivo koji je posljednji put viđen 1990-ih, navodi se u izvještaju.

„To je ogroman zastoj“, rekao je Bil Gejts na konferenciji za medije.

Izvještaj Fondacije, koji prati napredak u postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija u smanjenju siromaštva i poboljšanju zdravlja, otkrio je da je u posljednjih godinu dana, po skoro svim pokazateljima, svijet nazadovao.

Uz pad stope rutinske imunizacije, koju je izvještaj opisao kao „vraćanje svijeta unazad 25 godina za 25 nedelja“, porast nivoa siromaštva i ekonomske štete od pandemije jačaju nejednakosti, navodi se u izvještaju.

Pandemija je imala srazmjeran uticaj na žene, zajednice rasnih i etničkih manjina i ljude koji žive u krajnjem siromaštvu.

„Poslije 20 uzastopnih godina pada u ekstremnom siromaštvu, sada smo vidjeli preokret“, rekao je Mark Suzman, izvršni direktor Fondacije Gejts za Rojters.

„Skoro 40 miliona ljudi vraćeno je u krajnje siromaštvo. To je više od milion nedeljno otkako je pandemija počela."

Izvještaj se poziva na projekcije Međunarodnog monetarnog fonda da će, uprkos 18 biliona dolara potrošenih na pokušaje podsticanja ekonomija širom svijeta, globalna ekonomija izgubiti 12 triliona ili više dolara do kraja 2021. godine - što je najveći gubitak globalnog BDP-a od kraja Drugog svjetskog rata.

Iako je scena trenutno „mračna“, Gejts je rekao da je uvjeren da će se svijet izvući iz pandemije i nastaviti napredak ka ciljevima za poboljšanje globalnog zdravlja.

„Bilo da nam treba dvije godine, ili čak tri, vjerujemo da ćemo to prevazići i vratiti se na pravi put“, rekao je.

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog