Svijet

Bogate nacije "ugrabile" većinu doza potencijalnih vakcina protiv koronavirusa

Bogate nacije koje predstavljaju tek deo svetske populacije već su kupile ili rezervisale više od polovine doza potencijalnih vakcina protiv kovida-19, pokazuje studija Oxfama, a američki predsednik Donald Tramp obećao je da će Amerikanci početi da se vakcinišu već za nekoliko nedelja.

"Pristup spasonosnoj vakcini ne bi trebalo da zavisi od toga gde živiš ili koliko novca imaš", rekao je Robert Silverman iz Oxfam Amerika.

"Covid-19 bilo gde je covid-19 svuda."

Pet vodećih kandidata za vakcinu, koji su u poodmaklim fazama ispitivanja, moći će da proizvedu 5,9 milijardi doza, dovoljno za vakcinisanje tri milijarde ljudi, navodi se u izveštaju.

Oko 51 posto tih doza "ugrabio" je bogati svet, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Evropsku uniju, Australiju, Hong Kong, Makao, Japan, Švajcarsku i Izrael.

Preostalih 2,6 milijardi doza kupile su ili rezervisale Indija, Bangladeš, Kina, Brazil, Indonezija i Meksiko.

"Nacionalistički pristup vakcini"

Tramp je u sredu rekao da bi Amerika vakcinu mogla da ima već sledećeg meseca, dok glavni zdravstveni stručnjaci u njegovoj administraciji tvrde da vakcina verovatno neće biti dostupna široj javnosti pre sredine 2021.

"Vrlo blizu smo dobijanja vakcine", rekao je Tramp.

Demokrate su zabrinute jer Tramp pritiska vladine zdravstvene regulatore i naučnike da odobre vakcinu pre predsedničkih izbora 3. novembra i pomognu mu da obezbedi reizbor.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog