Svijet

Упозорење за Европу: Ваше тло је пуно опасних хемикалија

Координатор америчког Стејт департмента за борбу против тероризма Нејтан Сејлс оптужио је Хезболах да је складиштио хемикалије по европским земљама.

Од тих хемикалија, како је додао, могу да се праве експлозиви. Због тога Сејлс позива земље у Европи, али и шриом света, да уведу забране овој организацији.

"Зашто би Хезболах чувао амонијум нитрат на европском тлу? Одговор је јасан: Хезболах је ту ставио то оружје како би могао да изведе велике терористичке нападе када год он или његови господари у Техерану сматрају да је то потребно", рекао је Сејлс.

Он је навео да су оперативци Хезболаха протеклих година преместили залихе амонијум нитрата из Белгије у Француску, Грчку, Италију и Шпанију и да се сумња да и даље складиште материјал широм Европе, преноси АП.

Сејлс је на онлајн форуму, који је организовао Амерички јеврејски комитет, рекао да САД сумњају да се ове залихе и даље налазе широм Европе, највероватније у Грчкој, Италији и Шпанији.

Он је рекао да је Хезболах "унитарна организација која се не може поделити на војно и такозвано политичко крило".

"Без потпуне забране, група и даље може да прикупља новац и регрутује оперативце", рекао је Сејл додајући да је Хезболах "једна организација" и да је реч о "терористичкој организацији".

Сајлс је своје коментаре изнео шест недеља након што је у луци у Бејруту експлодирало складиште пуно амонијум нитрата, када је страдало око 190 особа док је више од 6.000 повређено.

 

Извор: Спутњик.рс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog