Svijet

Фејсбук због прописа најављује могућност одласка из Европе

Амерички Фејсбук упозорио је да би могао да се повуче из Европе, ако ирски повјереник за заштиту података спроведе забрану размјене података са САД.

Ирски повјереник је најавио могућност доношења такве одлуке након што је у јулу Европски суд правде утврдио да нема довољне заштите од приступа америчких обавештајних агенција подацима на Фејсбуку.

Главни сарадник Фејсбука написао је у судском спису у Даблину да би спровођење забране компанију онеспособило за рад, преноси британски Гардијан.

- У случају да Фејсбук подлијеже потпуној обустави преноса података корисника у САД, није јасно како би у тим околностима могао да настави да пружа услуге Инстаграма у ЕУ - саопштила је представница Фејсбука Ивон Канан.

Фејсбук, како је истакла, не пријети повлачењем из Европе, већ једноставно износи мишљења на основу реалне ситуације.

Правни документи поднесени ирском Високом суду показују само јасну реалност о томе да се Фејсбук и многа друга предузећа, организације и пружаоци услуга, ослањају на пренос података између ЕУ и САД, навела је Канан.

- Недостатак сигурног и легалног међународног преноса података, штетиће економији и кочити раст предузећа заснованог на подацима у ЕУ - додаје се у саопштењу.

 

Извор: РТРС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog