Vijesti

Slovenci se predomislili, ne priznaju testove urađene u BiH

Iako je Slovenija u subotu relaksirala mjere za prelazak granice odnosno ulazak u tu zemlju, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs danas je izjavio da za ulazak u Sloveniju ne vrijede testovi koji su napravljeni u Bosni i Hercegovini.

Vlada Slovenije je u subotu izmijenila uredbu o provođenju mjera za sprečavanje širenja korona virusa na graničnim prelazima na spoljnoj granici i na kontrolnim punktovima unutar zemlje i prilagodila je preporukama Evropske komisije.

Pored zelene i crvene liste zemalja, vlada je zamišljala i narandžastu koja zamjenjuje žutu. U nedjelju je redefinisao popis zemalja, a sada i dijelova zemalja prema epidemiološkom riziku. Odluka će stupiti na snagu u utorak.

Iako su Slovenci prvo objavili da priznaju testove na korona virus koji su urađeni u određenim laboratorijama u BiH, došlo je do promjene odluke.

"Uvodimo mogućnost da osoba koja bi trebala u karantin na granici pokaže test tokom karantina, a u slučaju negativnog testa, period karantina će joj biti prekinut", rekao je ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da test koji pokazuje da niste zaraženi koronom na granici ne smije biti stariji od 48 sati i mora se provoditi u bilo kojoj provjerenoj laboratoriji unutar Evropske unije.

Dakle, državljani BiH moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevnog karantina, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test na korona virus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena.

Osobe koje imaju stalno ili privremeno prebivalište u zemlji sa zelene liste i dolaze iz tih zemalja mogu ući bez ograničenja i karantina. Iste osobe koje su neprekidno boravile u ovoj zemlji najmanje 14 dana prije dolaska u Sloveniju.

Prema Hojsu, novost je i značajno povećanje pragova za klasifikaciju zemalja - za zelene zemlje incidencija je sada do 25, za crvene iznad 50.

"Moguće je uzeti u obzir brojeve čak i iznad 100, koje je komisija povezala sa broj izvršenih testova ”, dodao je.

Osoba koja je odlukom stavljena u karantin može se testirati na prisustvo korona virusa tokom trajanja karantina.

"Ako je negativan, karantin će biti ukinut ranije", objasnio je Hojs.

Mogućnost ukidanja odluka o karantinu negativnim testom trenutno postoji samo za one izdate na granici po ulasku u zemlju, ali ne i za one unutar zemlje.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog