Zanimljivosti

Franc Ferdinand i "lov" na 300 hiljada životinja

Nadvojvoda Franc Ferdinand ostao je ovekovečen u svjetskoj istoriji zbog neslavne časti da je njegova smrt na ulicama Sarajeva 28. juna 1914. godine dovela do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Atentat na prestolonaslednika Austrougarskog carstva doveo je do izbijanja Prvog svjetskog rata 1914. godine koji je trajao do novembra mjeseca 1918. godine, gdje je život izgubilo 9 miliona vojnika i 7 miliona civila.

Iako je njegova smrt vodila ka krvoproliću, i sam prestolonaslednik tokom svog života izazvao je krvoproliće druge vrste. 

Franc Ferdinand je bio, najblaže rečeno, strastveni lovac. Tokom svog života poznato je da je ubio  274,899 životinja. 

Zašto je taj broj tako precizan? 

Franc Ferdinand je sve zapisao, vodio je dobro održavane evidencije. Pored evidencija, prestolonaslednik čuvao je i lovačke trofeje po svojim rezidencijama. Tako je, na primjer, u svoj rezidenciji u Konopištu u Češkoj Republici čuvao čak i 100 hiljada trofeja.


Lični rekord Franca Ferdinanda je 2, 140 ubijenih životinja u jednom danu. Iako to zvuči morbidno i fizički nemoguće za izvesti, Ferdinand je bio odličan strijelaci imao je pomoćno osoblje koje mu je pomagalo.

Veliki broj životunja koje je Ferdinand "lovio" sastojao se uglavnom od ptica poput fazana i jarebica, koje bi lovočuvar i drugi puštali u velike posjede u pratnji austrijskog plemića. Iako se to što se događalo na posjednima  može nazvati lovom, to je zaista bilo više poput pucanja na glinene golubove, sa slugama koji su snabdijevali i punili oružje, kao i sakupljali ptice za nadvojvodu.


Pored ptica, Ferdinand je "lovio" i druge životinje. Jelene - njih 5.000 - kao i slonove, emue, kengure, koale, majmune, tigrove i grizli medvjede, posebno tokom njegove svjetske turneje u lovu na trofeje 1892–1893.

Franc Jozef stric Franca Ferdinanda, neobični hobi svog bratića opisao je kao masovna ubistva, piše portal "Big Think".

Iako se njegov ukupni broj čini astronomski nemilosrdnim, Franc Ferdinand nije bio jedini pripadnik plemstva koji se bavio lovom. Bila je to popularna zabava, u kojoj su uživali aristokrati. Britanski Lord Ripon drži razliku u lovu na najviše životinja,  sa zapanjujućim brojem 556.813 ubijenih životinja tokom perioda od 1867. do 1923. Uglavnom su to bili fazani - njih 229.976. Poznat po svojoj oštroumnoj odvažnosti, ustrijelio je i 97.503 tetreba, 11.258 jarebica, 2454 vukova, 2882 šljuka, 3452 divlje patke, 30.280 zečeva, 34.118 zečeva i 382 jelena.

 

Frontal/A.G.
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog