Zanimljivosti

Pogledajte “groblje” luksuznih kruzera (VIDEO)

Zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do kraha turizma, pored aviona, širom svijeta počeli su da se gomilaju i brodovi za koje u ovom trenutku "nema posla".

Prije nekoliko mjeseci, industrija krstarenja bio je jedan od najbrže rastućih turističkih sektora, vrijedan više od 200 milijardi dolara, da bi postala jedna od najvećih turističkih žrtava pandemije koronavirusa.

Kruzeri širom svijeta primorani su da odu u neku vrstu hibernacije od kada je izbila pandemija koronavirusa. Mnogi od njih su usidreni na svojoj posljednjoj destinaciji, u turskoj luci Aliaga, prenosi BizLife.

Trenutno većina brodova koja se nalazi u Aliagi penzionisana je 15 godina prije nego što je planirano.

Korporacija „Carnival“, čija se tri broda nalaze u turskoj luci, prodaje oko 20 posto svoje flote i iskorištava period tokom pandemije da zamijeni manje efikasne brodove.

Nekada vrijedni stotine miliona dolara svaki, “Carnival Imagination”, “Carnival Inspiration”, “Carnival Fantasy”, “Royal Caribbean’s Monarch of the Seas” i “Sovereign of the Seas” prodati su u staro gvožđe.

Sada su ti brodovi u rukama 1.300 radnika, koji ih pedantno rasklapaju, komad po komad. Za svaki će biti potrebno oko osam mjeseci da bude potpuno recikliran.

 

Izvor: avaz.ba
Twitter
Anketa

Ocjenama od 1 do 5, kao u školi, ocijenite kvalitet filma

Rezultati ankete
Blog