Svijet

СЗО: Млади и здрави моћи ће да се вакцинишу тек 2022. године

Здрави и млади људи мораће да сачекају 2022. годину да би добили вакцину против коронавируса, рекла је научница Свјетске здравствене организације Сумја Сваминатан. Она је додала да прво треба да буду вакцинисани здравствени радници и ризичне групе.

Сумја Сваминатан сматра да је брза и масовна вакцинација против коронавируса мало вјероватна.

"Већина научника сагласна је да прво треба да буду вакцинисани здравствени радници, али чак и код њих треба да буде одређено ко је у највећем ризику, а да су затим на реду за вакцину старије особе. Здрава млада особа можда ће морати да сачека до 2022. године", рекла је Сваминатан, преноси Гардијан.

Она се нада да ће бар једна вакцина бити ефикасна већ сљедеће године, али да ће сигурно њене количине бити ограничене.

Из СЗО су упозорили да, иако је број смртних случајева од коронавируса на глобалном нивоу смањен, расте број обољелих који су смјештени на одјељењима интензивне неге.

"Повећање смртности увијек заостаје за порастом броја случајева инфекције за неколико недјеља", објаснила је Сваминатан. 

У међувремену, Амерички центар за контролу и превенцију болести објавио је да у првом маху неће препоручивати вакцину за дјецу и труднице док се не заврше сва испитивања о њеној безбједности.  

Како није познато колико би испитивања могла да трају, тешко се може процијенити кад ће то бити.

 

Извор: rts.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog