Vijesti

Nova pravila za vozače iz BiH koji putuju u zemlje EU

Vozači iz BiH koji planiraju put u neku od zemalja Evropske unije od ponedjeljka neće morati da imaju zeleni karton, već će registarske tablice biti dokaz da imaju polisu osiguranja u svojoj zemlji, a zbog novih pravila, uvjeravaju upućeni, niko neće biti na gubitku.

To je omogućeno nakon što je Biro zelene karte u BiH potpisao sporazum kojim je BiH postala članica “Podsistema registarske oznake” u 33 zemlje članice EU, kao i Švajcarske, Lihtenštajna, Andore, Islanda, Norveške i Srbije. Ovaj korak učinjen je nakon višegodišnjih priprema, s obzirom na to da BiH nije mogla biti primljena u “Podsistem registarskih oznaka” jer je udio neregistrovanih vozila na njenim saobraćajnicama prelazio pet odsto. Osim toga, ni vozačima iz navedenih zemalja neće biti potreban zeleni karton prilikom ulaska u BiH.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić rekao je da ovo pokazuje da su Republika Srpska i BiH konačno dosegle određene evropske standarde.

- Godinama smo se borili da se broj neregistrovanih vozila, koji se kretao između deset i 15 odsto, spusti na oko tri odsto da bi nam bilo omogućeno putovanje bez zelenog kartona - kazao je Durmić.

On je za “Glas Srpske” naglasio da će za ulazak u navedene zemlje biti dovoljne registarske tablice.

- Na svim graničnim prelazima u BiH obezbijeđen je sistem video-nadzora koji je uvezan sa bazom podataka u CIPS-u, gdje se skeniranjem registarskih tablica odmah provjerava da li je vozilo registrovano, osigurano i do kada važi registracija. Zbog svega toga zeleni karton neće biti potreban - rekao je Durmić.

On je dodao da je taj dokument, za koji su vozači izdvajali četiri marke, bio dokaz da vlasnik vozila ima polisu osiguranja u matičnoj zemlji.

- Ukoliko bi počinili prekršaj i izazvali saobraćajnu nesreću u nekoj od članica EU, osiguranje bi pokrilo te troškove, a sa druge strane, ukoliko nisu oni krivi za nesreću, troškove štete snosilo bi osiguranje drugog učesnika iz te zemlje u kojoj su se zatekli - objasnio je Durmić.

Dodao je da je iznos koji su vozači plaćali za dobijanje zelenog kartona samo pokrivao trošak koji su osiguravajuća društva imala za štampanje tog dokumenta, tako da na ovaj način ne gube ništa.

Govoreći o situaciji na tržištu osiguranja u Srpskoj za osam mjeseci rekao je da se ništa značajnije nije promijenilo, te da je i premija ostala na prošlogodišnjem nivou uprkos pandemiji virusa korona.

Izuzeci

Milomir Durmić je rekao da i dalje postoje zemlje u regionu koje nisu potpisnice sporazuma i gdje putovanje nije moguće bez zelenog kartona.

Dodao je da su to Crna Gora, Makedonija, Albanija i Turska.

- Primjera radi, ako putujete u Grčku na more, morate proći kroz Makedoniju, a da ne biste plaćali granično osiguranje, jeftinije je da izvadite zelenu kartu - pojasnio je Durmić.

 

Izvor: glassrpske.com
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog