Društvo

U Srpskoj obilježen Dan bijelog štapa - 60 odsto slijepih živi na rubu siromaštva

Predsjednik Saveza slijepih Republike Srpske Branko Suzić rekao je da Savez okuplja 22 lokalne organizacije koje ukupno imaju 1.952 člana, od kojih oko 17 odsto živi ispod egzistencijalne zone siromaštva.

Suzić, koji je prisustvovao današnjem skromnom obilježavanju Međunarodnog dana bijelog štapa pri Gradskoj organizaciji slijepih Banjaluka, rekao je da je položaj slijepih generalno loš i da ova lica još nisu zadovoljna kompletnim stanjem u smislu socijalno-ekonomske situacije članova.

- Gotovo 60 odsto članstva živi na ivici zone siromaštva - rekao je Suzić.

On je naveo da je Savez slijepih Republike Srpske upriličio niz aktivnosti povodom Dana bijelog štapa, navodeći da će biti održano i Savjetovanje menadžmenta Saveza putem "Zum" platforme, na kojem će biti obrađeno nekoliko tema s ciljem da se trasiraju dalji putevi rada i djelovanja Saveza.

Predsjednik Gradske organizacije slijepih Banjaluka Miroslav Mandić izjavio je novinarima da se ove godine, zbog epidemiološke situacije, simbolično obilježava Dan bijelog štapa dodjeljivanjem jednokratne novčane pomoći za šest članova ove organizacije.

Mandić je istakao da je grad Banjaluka značajno pomogao manifestaciju organizacije, te najavio da će povodom Dana bijelog štapa u subotu, 17. oktobra, u Banjaluci u Domu za slijepa i slabovida lica biti održan Međunarodni turnir u pikadu, uz poštovanje propisanih mjera Kriznog štaba Republike Srpske.

On je rekao da ova banjalučka organizacija Dan bijelog štapa na različite načine obilježava od 1997. godine kako bi ukazala da pripadnici ove populacije žele i mogu da budu društveno korisni članovi društva.

Mandić je rekao da banjalučka Gradska organizacija slijepih okuplja oko 280 članova.

On je istakao da bi se moglo uraditi mnogo više kako bi grad i ustanove u njemu bile više prilagođene slijepim i slabovidim licima, ali i svim licima sa invaliditetom.

- Ima arhitektonskih barijera koje bi trebalo rješavati i niz situacija koje bi mogle olakšati položaj slijepog čovjeka u društvu - rekao je Mandić i dodao da je mnogo toga urađeno, ali da uvijek može više, brže i bolje.

Sekretar Gradske organizacije slijepih Banjaluka Radomir Radanović rekao je da je sljepoća jedna od najvećih invalidnosti, te da su problemi slijepih i slabovidih lica u doba pandemije virusa korona dodatno pogoršani.

Radanović je ukazao na egzistecijalne probleme koje se odnose na slijepa lica, dodavši da u Republici Srpskoj slijepo lice prima tuđu njegu i pomoć prve kategorije u iznosu od 180 KM i ličnu invalidninu, ali ne svi, od 135 KM.

On je rekao da je podrška u finansijskom pogledu Vlade Republike Srpske oko 300 KM za najteže oblike sljepoće, dok je u Srbiji taj iznos mnogo veći i iznosi 460 KM.

Radanović je naveo i problem zapošljavanja slijepih i slabovidih lica i stambenog zbrinjavanja.

Član Gradske organizacije slijepih Banjaluka Mirko Klindo rekao je da je ganut novčanom pomoći koja mu je uručena danas, ističući da mu mnogo znači.

Klindo je zahvalio i poručio Gradskoj organizaciji i Savezu slijepih Republike Srpske da nastave sa radom.

 

Izvor: SRNA
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog