Vijesti

Institut donio preporuke: Dozvoljeno okupljanje maksimalno deset osoba, maske i na otvorenom

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković kazao je da je preporučeno da u orgnizovanom okupljanju maksimalno bude deset osoba.

Dodao je da je predložena mjera nošenje maski na otvorenom.

Zeljković je istakao da je i dalje pogoršana epidemiološka situacija i da se očekuje povećanje broja pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

On je naveo da je Institut dobio zadatak da pripremi set mjera, te ponovio da lokalne zajednice mogu da donesu restriktivnije mjere u odnosu na republički nivo.

- Što se tiče škola nema potrebe, za sada, za dodatnim mjerama jer su se preporučene pokazale efikasne obzirom da se poštuju - kazao je Zeljković.

On je istakao da su smanjeni kapaciteti zdravstvenih ustanova za zbrinjavanje osoba pozitivnih na virus.

- Imamo rekordne brojeve hospitalizovanih i to je onog čega smo se svi pribojavali - kazao je Zeljković.

Naglasio je da štabovi u lokalnim zajednicama da preduzmu mjere, koje mogu biti rigoroznije od onih koje su propisane na nivou RS i da stabilizuju epidemiološku siuaciju.

Epidemiolog u Institutu Jelena Đaković-Dević rekla je da najveći broj pozitivnih osoba među radno aktivnim stanovništvom, a kada su u pitanju djeca među današnjim pozitivnim slučajevima radi se o devetoro djece uzrasta do pet godina, devet od šest do 14 godina i osam od 15 do 19 godina.

- Bilježimo pogoršanje svih parametara kretanja epidemije, a na sedmičnoj osnovi izrazito pogoršanje - rekla je Đaković-Dević i dodala da je trenutno najveći broj hospitalizovanih od početka epidemije.

Apelovala je na građane da sve socijalne kontakte svedu na minimum a da okupljanja potpuno izbjegavaju.

V.d. glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milica Matijević rekla je da su u proteklom periodu obavili pojačan inspekcijski nadzor privrednih subjekata, odnosno više od 17.000 kontrola kada je riječ o pridržavanju preporučenih mjera.

 

Izvor: glassrpske.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog