Region

Hrvatska policija optužena za brutalne napade na migrante: Bičevali ih, zlostavljali, pljačkali...

Hrvatska policija optužena je za mučne napade na migrante na Balkanu, piše britanski Guardian i navodi da su ih navodno bičevali, pljačkali te čak i seksualno zlostavljali.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) zabilježilo je seriju brutalnih napada na bosansko-hrvatskoj granici u kojima je učestvovalo desetine migranata koji su tražili azil u periodu između 12. i 16. oktobra.

Guardian je nabavio fotografije i medicinske izvještaje koji svjedoče o ovim napadima, a opisali su ih kao "mučne" i "šokantne".

"Svjedočenja koja su prikupljena od žrtava su strašna. Više od 75 osoba u jednoj sedmici prijavilo je nehumano ponašanje hrvatske policije, divljanje i čak seksualno zlostavljanje", rekla je Charlotte Slente, generalna sekretarka Danskog vijeća za izbjeglice.

Prema izvještajima migranata, maltretiranja su se desila na hrvatskoj teritoriji preko granice od Velike Kladuše u BiH, blizu Šiljkovače, šatorskog naselja sa blizu 700 izbjeglica i migranata.


"Sve osobe s kojima je DRC razgovarao zadobile su vidljive povrede od premlaćivanja (modrice i posjekotine), kao rezultat navodnog nasilja hrvatske policije", navodi se u izvještaju DRC-a.

Prema izjavama intervjuisanih žrtava, odbijanja uključuju brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, ponižavanje, krađu i uništavanje ličnih stvari.

U izvještaju se navodi da je 12. oktobra pet Avganistanaca, uključujući dvoje maloljetnika, prešlo hrvatsku granicu u blizini naselja Šturlić. Istog dana, u blizini Novog Sela, uniformisani policajac ih je zaustavio, a zatim pozvao još dvojicu policajaca. Jedan od migranata je potrčao, a ostala četvorica su zadržana u policijskoj stanici. Dva dana kasnije odvedeni su na sud, gdje kažu da će se pojaviti kao svjedoci u slučaju pokrenutom protiv petog člana grupe, onoga koji je pobjegao, a koji je optužen za nasilno ponašanje prema policiji.

Migranti koji su tražili azil kazali su DRC-u da su ih policajci prvenstveno odveli na neko nepoznato mjesto, gdje su ih smjestili u kombi pod nadzorom 10 naoružanih ljudi. Tada im je navodno oduzet novac, zapaljene su im stvari i naređeno im je da se skinu do donjeg veša. Migranti tvrde i da su bili prisiljeni ležati licem okrenutim prema zemlji.

Tukli su ih nogama, ali i bičevima, pokazao je medicinski izvještaj.

Jedan migrant M. K. kazao je da ga je muškarac seksualno napao koristeći granu.

Mustafa Hodžić, ljekar u Velikoj Kladuši, pregledao je migranta koji tvrdi da je seksualno zlostavljan i potvrdio njegove tvrdnje.

"Pacijent je imao rane po cijelom stražnjem dijelu tijela, na leđima i nogama. Mogu potvrditi znakove jasnog seksualnog nasilja. Nikad nisam vidio nešto slično. Čak i ako to nije prvi put da sam kao ljekar vidio znakove seksualnog nasilja nad migrantima, koje su, prema izvještajima azilanata, počinili hrvatski dužnosnici obučeni u crne uniforme", kazao je Hodžić.

S druge strane, jedan pakistanski migrant rekao je da je presretnut s još dvojicom u blizini hrvatske željezničke stanice Blata. Policija im je navodno naredila da se skinu do gola prije nego što su ih ukrcali u kombi i odveli u neku vrstu garaže, gdje je još pet migranata čekalo na povratak u BiH.

 

Izvor: klix.ba
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog